Parmigiana

Carlo · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · 45-50 min · Niet-vegetarisch

Parmigiana - La Cucina

De eerste dag in Sydney, Australië, na 3 maand reizen doorheen Azië, snelden we naar de supermarkt om de ingredienten van deze heerlijke parmigiana te kopen. Iedereen in de hostel kwam hongerig af op de geur, zodat we onze eerste parmigiana "op verplaatsing" deelden met de halve wereldbol.

Ingrediënten

Voor 2 personen (portie zoals afgebeeld op de foto):

  • 2 aubergines
  • 500 gram gepelde tomaten (blik)
  • 1 à 2 bollen mozzarella
  • 3 sneetjes gekookte ham (optioneel: kan je weglaten als je een vegetarische versie wil)
  • verse pecorino of parmezaan
  • verse basilicum
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zout & peper.

Bereidingswijze

Begin met de tomatensaus: versnipper de knoflookteentjes en bak ze in wat olijfolie tot ze beginnen te kleuren. Blus met wat sap van de tomaten uit blik. Voeg daarna het hele blik aan de pan toe. Prak de tomaten in stukjes en laat verder sudderen. Kruid met peper, zout en een snuifje selderijpoeder. Voeg er drie eetlepels olijfolie aan toe en laat de saus verder inkoken tot ze dik wordt. Eenmaal de saus klaar is, mag ze van het vuur.

Snij de aubergine in lange plakken van ongeveer 0,5 cm dik. Grill of bak ze met wat olijfolie tot ze bijna gaar zijn. Leg ze apart. Bedek de bodem van een ovenschotel met wat tomatensaus. Bedek met een laagje aubergine, een laagje in plakjes gesneden mozzarella, een laagje ham en zo verder tot alles is opgebruikt. Voeg tussen elk laagje een beetje saus, wat peper en zout en wat basilicum snippers.

Giet op het einde de overblijvende saus erover en bedek royaal met geraspte pecorino of parmezaan. Plaats de ovenschotel in een voorverwamrde oven (180 graden) en verwarm tot de bovenste laag kaas helemaal gesmolten is en de schotel pruttelt. Prik even in de aubergines of te zien of ze helemaal gaar zijn. Bestrooi met nog wat verse basilicum. Dien op met stokbrood.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken

Reacties

Echt enorm lekker!

Hoe kan een zo eenvoudig, eerlijk gerecht zo onbeschrijfelijk lekker smaken?

Dit is gewoon GE-WEL-DIG! Echt waar, lang geleden dat iets me nog zo smaakte als dit gerecht. Je voelt je zo in Italië, op een zuiderse zomeravond. En ben je niet zo'n "broodfan", kook er dan wat cappelini bij, en maak er op je bord een heerlijk potje van :-)