Spaghetti bolognese (2)

Kevin · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · > 60 min · Niet-vegetarisch

Spaghetti bolognese moet wel het recept zijn waarvan er de meeste versies bestaan. Waar je ook gaat, waar ook ter wereld, elk restaurant, elke taverne, elk Italiaans restaurant heeft wel zijn eigen versie - waarbij de Italiaanse versie dan nog totaal verschilt van alle andere. Volgende eenvoudige versie ligt dicht bij het origineel, dat Italiaanse mamma?s nogal eens klaarmaakten voor ze naar de kerk gingen. Het is de versie die Carluccio himself verdedigt als de originele.

Ingrediënten

  • Veel uien (liefst de Italiaanse eetajuinen met witte pel)
  • Enkele teentjes knoflook (of naar smaak)
  • Varkensgehakt
  • Rundsgehakt
  • Verse tomaten, ontpit en gepeld
  • Passata di pomodoro
  • Tomatenpuree
  • Peper en zout
  • Echte boter en olijfolie
  • Eventueel enkele laurierblaadjes

Bereidingswijze

Laat in een diepe pan de boter smelten en voeg wat olijfolie toe om aanbranden te vermijden. Laat de gesnipperde uien en de knoflook in de pan fruiten. Voeg het gehakt toe en laat het rul bakken (tot het in ""korrels"" uiteenvalt). Voeg de verse tomaten, de passata en tomatenpuree toe en roer door het vlees. Voeg peper en zout toe en enkele laurierblaadjes. Roer nogmaals en dek de pot af. Laat het geheel op een zacht vuurtje minstens twee uur sudderen. Daarna is ze in principe klaar. Eventueel kan je de saus nog wat op smaak brengen met rundsbouillon en/of een nachtje laten staan om verder op smaak te komen. Serveer de saus bij capellini (fijne spaghetti), bij voorkeur zónder kaas.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken

Reacties

Hallo Kevin, op doegle.be hebben ze je recept woord-voor-woord gekopieerd, zonder de bron te vermelden (hebben ze ook met stukjes van mijn site gedaan).

http://www.doegle.be/hoe-maak-ik-spaghetti-bolognese/

voor hoeveel pers. is dit???

net zoals ik hem graag eet : een eerlijke, smaakvolle, dikke saus !

dit is heel goed want ik heb een spreekbeurt overspageti bolongaise op school

maar voor hoeveel pers is dat ?????????
hartelijk bedank

ik heb gewoon mijn saus zelfgemaakt en men mama en papa zeiden dat ze lekker was terwijl ik een meisje van 10 jaar ben! :p

Heerlijk!

Lekker- eenvoudig. Wel genoeg tomaten gebruiken of wordt te droog van smaak: 4 tomaten per 1/2kg gehakt mag wel!

Heb dit recept (rechtstreeks van Carluccio) uitgeprobeerd : inderdaad het beste ooit! Zeer eenvoudig en toch fantastisch lekker.

waarom spaghetti of capellini
nu ga je qua ingrediënte hier heel hard terug naar het basis traditionele recept, gebruik dan ook de traditionele pastasoort voor bolognese (tagliatelle)
bestel bij echte italianen spaghetti-bolognese dan gaat hun haar al overeind staan, bolognese hoort bij tagliatelle (qua textuur en structuur van de pasta)

maar qua saus heb ik niet echt iets aan te merken :D

Kweenie, Carluccio verdedigt het recept toch een tikkeltje anders, ookal is dit de basis. Het nu officiële recept is nog anders samengesteld, al vind ik het wel een radicale wijziging door melk en pancetta zo'n prominente plaats te geven.

Wat me wel verbaast is de pastakeuze, het is uit den boze iets anders dan tagliatella te gebruiken bij echte bolognese...

Eens dat het gemalen vlees rul gebakken is trooi ik er wat bloem over, laat even mee bakken en giet er dan al roerend een glaasje rode wijn over. De hoeveelheid hangt af hoe dik je de saus wil