Capellini met courgette

Carlo · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · 35-40 min · Vegetarisch

Sommige recepten ontstaan echt bij toeval. Ik had bij een etentje met vrienden een gerecht gemaakt met heel veel paddestoelen, maar toen bleek dat zij eigenlijk helemaal geen paddestoelen lust. Ik had in de keuken enkel nog een courgette over als groente en besloot om daar dan maar iets mee te maken. Uiteindelijk bleek dat recept nog veel lekkerder te zijn!

Ingrediënten

1 courgette, 250 capellini (fijne spaghetti), 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels pijnboompitten, 2 eetlepels rozijnen, pecorino, olijfolie, verse basilicum, oregano, peper, zout.

Bereidingswijze

De ingrediënten zijn berekend voor twee personen. Verdubbel ze voor vier. Begin met de courgette. De bedoeling is dat je van de courgette even dunne slierten als van de pasta maakt. Gebruik hiervoor een schilmesje. Begin met de courgette in de lengte in dunne repen te schillen, zoals je een aardappel zou schillen. Schil telkens tot je aan een kant de zaadlijst bereikt. Snij vervolgens de repen in de lengte met een mes in fijne slierten. Bak de pijnboompitten in een pan zonder olijfolie tot ze lichtjes bruinen. Haal ze van het vuur en zet ze apart. Bak nu in wat olijfolie de courgette-reepjes beetgaar, samen met twee fijngeperste knoflookteentjes. Kruid met peper, zout en oregano. Voeg er de rozijnen, de pijnboompitten en een handvol verse basilicumblaadjes aan toe. Kook de pasta in voldoende gezouten water. Roer ze vervolgens door de saus heen, samen met nog twee eetlepels olijfolie. Dien op met geraspte pecorino. Tip: een klein beetje droge sherry in de gerecht is ook lekker.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken

Reacties

groots in zijn eenvoud, een veelheid aan subtiele smaken: Italië op het bord. (zaadlijsten ten strengste verboden)

Ik heb het gerecht ook gemaakt met 2 courgettes en afgeblust met sake. Om het nog iets meer te laten afsmaken enkele blaadjes rucola door het gerecht draaien voor het opdienen (maar niet te veel want rucola is nogal straf).

Een geweldig recept. De eerste keer dat ik het voorgeschoteld kreeg, was al memorabel. De combinatie op papier overtuigde me niet meteen, maar in een bord werkt het wel. Zeker als het met veel liefde klaargemaakt wordt. De tweede keer ben ik zelf de uitdaging aangegaan en opnieuw was er scepsis. Deze keer niet meer bij mij, maar bij mijn gasten. Maar opnieuw ... na die eerste hap werden alle twijfels overboord gegooid. En als je er een lekker wijntje bij serveert, zowel wit als rood kan, de gepaste achtergrongmuziek opzet (tip: Bon Iver), garandeer ik je een warme avond die ongetwijfeld glunderend afgesloten wordt. Dankjewel voor de ontdekking!

Courgette is vaak een miskende groente . Maar ontzettend lekker.
En ook heel veelzijdig. Bovendien zijn ze ook gemakkelijk te telen. En als ze eenmaal beginnen te groeien heb je er volop. ( Die van de supermarkt zijn vaak waterig met veel zaadjes of heel houterig)

Ik heb dit recept inmiddels al een paar keer gemaakt en ik maak het inmiddels met twee courgettes (als ik het als hoofdgerecht eet). Die blus ik af met sherry (goede tip!) en als ik geen zin in rozijnen heb, neem ik 3 zongedroogde tomaatjes op olie.
Edith
www.eediete.nl