Een oud Liers recept van mijn grootmoeder uit de jaren 1920-1930. Deze combinatie lijkt op het eerste zicht nogal vreemd en banaal. Toch vind ik dit nog altijd bijzonder lekker. Mijn moeder vertelde me dat, toen zij nog kind was (1920), in de stad Lier elk frietkraampje op de straat dit eenvoudige gerecht verkocht.
Ingrediënten
ongeveer 160 g gehakt per persoon (varkens-kalfsgehakt of varkens-rundsgehakt) 2 tot 4 uien (naargelang het aantal eters) bakboter of margarine gewone witte azijn een scheutje ketchup sausbinder voor bruine sausen peper, zout (niet te veel!) verse friet-aardappelen of voorgebakken frietjes
Bereidingswijze
1. Maak eerst de zure ajuinsaus, die kan op een zeer laag vuur warm gehouden worden. Bak de fijngesneden uien zeer donkerbruin in de bakboter. Voeg er tijdens het bakken een beetje ketchup bij (goed roeren) dat maakt de saus donkerder. 2. Voeg er water aan toe. Krab met een houten lepel de bodem af en laat wat inkoken. Af en toe goed roeren. Giet er dan een beetje azijn bij en laat nog wat inkoken. 3. Voeg al roerend nog wat azijn toe, tot ze naar eigen smaak voldoende zuur is. Let op: ze wordt snel al te zuur! Dus azijn toevoegen, roeren, en regelmatig proeven. 4. Dik de saus met sausbinder voor donkere sausen. Hoe dik ze wordt, is naar keuze. Ik maak ze nog min of meer lopend. 5. Houd de saus wam op een zeer laag vuurtje. 6. Maak heel platte koekjes van het gehakt. (Als het niet is voorgekruid, meng het dan met peper en zout naar smaak). Bak de koekjes in een pan donkerbruin op een matig vuur. Twee tot vier koekjes volstaan per persoon. 7. Bak ondertussen de frietjes goudbruin in de frituurolie. 8. Dien op en giet de saus over het gehakt. Wie wenst, kan er extra mayonnaise of mosterd bijnemen.
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
mh lekker,ben van Lier en ging vroeger altijd Liers koekje eten met ajuin saus
bij Marcelleke,vanwaar ben jij.
Marien Roger · 26/01/13
Ook bij Marcelleke maar ook bij "De lange" op de Kluizeplein. Die moest zich bukken om in zijn houten kraam te kunnen. Maar de arsékoekskes mé zuur sijs waren er superlekker!!! Ik maak ze nu thuis zelf met zuur sijs...
Luc Sieps · 08/01/20