lamstongetjes met madeirasaus en boeretenen

Filip · Hoofdgerechten · Belgische keuken · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Goede ouwe lekkernijen zoals deze kunnen in de opkomende winter sterk in de smaak vallen. - boeretenen 1 nacht weken -

Ingrediënten

12 personen lamstongetjes 2 wortelen, 2 uien, 1 groen van prei, 1 tak groene selderij, peterselie-tijm-laurier madeirasaus: 2 el tomatenpuree, 4 tomaten, een scheut madeira, pezo, 1 sjalot, 1 el bloem garnituur: 500 g boeretenen, 1 ui, 2 kruidnagels, 1 wortel, peterselie-tijm-laurier, 1 kg aardappelen, 1 l melk, 2 tenen knoflook, 2 klontjes boter, muskaatnoot

Bereidingswijze

lamstongetjes: 1. laat de tongetjes een nacht weken, erna grondig spoelen 2. snij de soepgroenten fijn en stoof aan in boter, leg hierop de tongetjes en een ruime hoeveelheid water 3. +- een uur gaarkoken, ze zijn gaar wanneer je er een vork makkelijk doorheen kan steken madeirasaus: 1. stoof de sjalot aan 2. voeg tomatenpuree en bloem toe en ff doorbakken 3. bevochtig met de bouillon van de tongetjes en voeg de tomaten toe 4. koken, zeven en afsmaken met pezo garnituur: 1. week de boerentenen 1 nacht in water waar 1 ui met 2 kruidnagels erin en een grof gesneden wortel zijn toegevoegd 2. kook ze voor ongeveer een uurtje 3. zout pas op het einde erbij 4. warm de bonen even op in boter + pezo 5. kook de aardappelen gaar in melk met de twee lookteentjes 6. afgieten en melk behouden 7. fijn pureren en met vocht+boter zacht maken 8. afkruiden met pezono 9. haal het vel van de tong 10. snij de tong in 3 en maak warm in de saus 11. maak torentje van de puree, schik de bonen er bovenop 12. leg ertegen de tong en errond de saus + tomate concasse en takje kervel

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken

Reacties

Wat zijn boeretenen?

en Pezo?

Wat zijn toch die ""boeretenen"" in het recept van de lamstongetjes?

Graag uw reactie.

albert@broshuis.NU

De bouillon voor de Lamstongen is goed genoeg om een kilo in te bereiden.
Dit recept is voor 4 personen, hoeveel gram tong je wil serveren laat ik aan u over. Ik zou zeggen 4x 200g.

pezo = peper en zout

boerentenen zijn zeer dikke witte bonen. Je kan ze niet meer in elke zaak vinden. Ze zijn werkelijk een duim groot (wel niet zo dik)

Mijn excuses voor de laattijdige reactie en het ongemak.

Dus 4 personen en niet 12!! :$

Hoeveel lamstongen en wat zijn boerentenen?