Linguine alle vongole in bianco

soma · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · 15-20 min · Niet-vegetarisch

Ingrediënten

Voor 4 personen (hoofdgerecht) of 6 personen (voorgerecht):
3 à 4 t knoflook, fijngehakt
4 el fijngehakte bladpeterselie
1 spaans pepertje, fijngehakt
1 glas droge witte italiaanse wijn (bv: een pinot grigio, soave of frascati)
500 gr linguine van harde tarwe
1 kg verse (levende) vongole
vers gemalen zwarte peper
zout
olijfolie

Bereidingswijze

Spoel de vongole af in een vergiet met koud stromend water. Vul een schaal of pot met flink gezouten water (het zoutgehalte moet ongeveer gelijk zijn aan dat van zeewater) en laat daarin de schelpjes minstens een drietal uren liggen zodat ze zichzelf kunnen ontdoen van onzuiverheden en zand. Giet ze daarna weer over in het vergiet en spoel ze nogmaals grondig af onder de lopende kraan. Zet een grote pot gezouten water met een paar lepels olijfolie op het vuur voor de pasta (pasta en vongole moeten ongeveer gelijktijdig klaar zijn). Zet ook een mosselpot of kookpot met dikke bodem op het vuur en verwarm daarin een royale laag olijfolie. Fruit de knoflook en het gehakte pepertje kort in de olie tot de look net begint te kleuren. Voeg nu de vongole toe, samen met 2/3 van de peterselie, de wijn en een paar snufjes peper. (geen zout toevoegen, de vongole zijn zo al zout genoeg). Zet het deksel op de pan en draai het vuur hoog. Schud tijdens het koken de pot enkele keren op. De schelpjes zijn gaar en open na 5 à 7 min. Haal de pot van het vuur. Kook ondertussen de pasta al dente, haal de pot van het vuur, giet er wat koud water bij om het kookproces te stoppen en laat een paar minuten staan. Giet de pasta af, doe ze weer in de kookpot en zet die op een middelmatig vuur. Giet wat van het kookvocht van de vongole bij de linguine en roer het er snel doorheen tot de pasta het meeste vocht heeft opgenomen. Haal de pasta van het vuur en verdeel over vier verwarmde borden. Verdeel en schik de schelpjes over de pasta, giet er wat van het resterende kookvocht overheen en garneer met de rest van de peterselie. Dit gerecht heeft absoluut geen kaas nodig.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken

Reacties

Waar in België vinden jullie vongole???

Vongole vind je bij de vishandel...
En als ze niet levend moeten zijn kan je ze ook bij O'Cool vinden.

Het is essentieel dat de vongole levend zijn wanneer je ze koopt. Voorgekookte en diepgevroren vongole zullen niet de beoogde smqqk qqn het recept geven.

Ik koop mijn vongole in een netje van 1 kg op de vrijdagmarkt in Gent. Ze zijn volgens de verpakking steeds een of twee dagen van tevoren ingepakt.

oeps! een deel van de ingrediënten is in het volgende blok gevallen... kunnen we als gebruiker ook onze teksten editen en opkuisen?

Is bij deze aangepast! Voorlopig kan je je recepten niet zelf bewerken. Aanpassingen mag je rechtstreeks sturen naar info@la-cucina.be.

Nolife koks get a life please.