Gedroogde kerstomaatjes

Carlo · Hapjes · Italiaanse keuken · > 60 min · Vegetarisch

Gedroogde kerstomaatjes - La Cucina

Wat geeft er meer voldoening dan iets zelf te maken dat je normaal altijd al klaargemaakt in huis haalt? Zongedroogde tomaten zijn één van mijn lievelingshapjes, maar helaas.. als we moeten wachten op de zon in België denk ik dat het een paar jaar zou duren vooraleer ik een mooie portie zelf gedroogde tomaten zou hebben. Dus: oven aan, en met kerstomaatjes gaat het een stuk sneller!

Ingrediënten

  • 500 gram (of meer) kerstomaatjes (niet té klein, want anders schiet er niets meer van over)
  • teentje knoflook
  • peper & zout
  • mediterraanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn of thijm), olijfolie
  • en een beetje geduld.

Bereidingswijze

Warm de oven voor op ca. 80 graden. Snij de tomaatjes doormidden en schik ze, samen met een ongeschild teentje knoflook, op een ovenplaat met de opengesneden kant naar boven. Laat rustig drogen. Het aantal graden wat vermeerderen als je vindt dat het te traag gaat (tot max. 100 graden) of verminderen (50 graden) als ze beginnen bakken. De tomaatjes moeten langzaam verschrompelen (ze mogen dus niet bakken). Zorg ervoor dat de oven zo droog mogelijk is (af en toe eens opendoen om vochtige lucht te laten ontsnappen). Bij mij duurde het ongeveer 3 uur. Daarna rustig laten afkoelen in de oven. De tomaatjes voorzichtig marineren in wat olijfolie, het geperst teentje knoflook (dat na de 2,5 uur in de oven min of meer zacht is geworden), peper, zout en wat mediterraanse kruiden (ik doe meestal enkel oregano, maar je kan ook basilicum, rozemarijn of tijm er bij doen). Proef even van de tomaatjes. Laat ze minstens een uur marineren. Je kan de tomaatjes verwerken in salades, belegde broodjes, pastasauzen.. of opdienen met een cocktailprikkertje bij het aperitief.

Deel dit recept: Tags: Hapjes · Italiaanse keuken

Reacties

Vorige keer heb ik ze met cherrytomaatjes gemaakt. Flink wat uren in de oven gehad en ik dacht dat ik het daarmee verprutst had, want ze waren goed droog, maar ook hard en smakeloos. Toch maar gemarineerd en de volgende dag nog eens geproefd. En wat bleek..............WAUW!!! Door de olie waren ze weer heerlijk zacht geworden en in combinatie met de kruiden waren ze getransformeerd tot smaakjuweeltjes!!!
Vandaag maak ik ze opnieuw. Maar nu van gewone tomaten in vieren gesneden. Ben benieuwd of dat ook lukt! En ik ga eens kijken of het ook lekker is als ik ze iets sappiger laat. Ik ben dat op een salade een paar keer tegengekomen en als ik dat kan benaderen..............wordt het denk ik een wekelijks recept!
Ik kijk er nu al naar uit!!!

In Turkije kun je gedroogde tomaten parten kopen. Maar op welke manier kan ik deze bereiden? Op advies heb ik ze eerst even gekookt, want ze waren hard. Daarna in de olijfolie gedompeld en enkele dagen laten staan. Nu heb ik ze afgedroogd in keukenpapier, maar ik mis nog iets aan de smaak. Wie helpt......

superlekker, al veel positieve reacties gekregen en relatief goedkoop

Fantastisch. Worden beter met de dag.... Ik heb wel 3.5 uur nodig gehad. Moet het sap volledig verdampt zijn?

Tip : snede brood toasten, in 4 snijden, teentje look op toastje uitwrijven, schijfje chorizo erop en daarboven een gedroogd kerstomaatje: eenvoudig hapje maar echt niet te schatten.

Ikzelf heb een (kleine) variante op dit receptje. Ik gebruik lange grotere tomaten (bv Roma), ook gehalveerd, op een platte schotel, doe er 2 à 3 teentjes look bij die je met het platte van je mes eventjes verpletterd - zo geeft het lookje beter zijn sap af - enkele takjes rozemarijn, origano en thym ertussen leggen en suiker en zout overstrooien. Geef voorkeur aan "fleur de sel" indien je dat in huis hebt (dit is fijner dan grof zout, en heeft een zeer subtiele zoutsmaak -kan je vinden in elk grootwarenhuis). Dit alles overgieten met een flinke geut olijfolie en in de oven op 80° à 90° gedurende 1h30. Dit warm serveren met eender welke vis of vlees. Je kan deze bereiding ook pureren en als saus gebruiken bij pasta, vlees of vis. Tip: ik maak deze tomaten altijd in grote hoeveelheid en vries de gepureerde versie in kleine hoeveelheden in (of ingemaakt) Dit is - in combinatie met wat geraspte pecorino of parmesan - een perfecte vulling voor een snelle omelet of bruscetta!!

off the record:

Ik heb in september vorig jaar het druilerige België ingeruild voor het zonnige...Italië (Toscane), waar wij een maison d'hôtes beginnen in de zomer van 2007, met culinaire workshops in het tussenseizoen, weekarrangementen met vliegtuig en logement inbegrepen...voor wie de italiaanse keuken lief
heeft.

www.azienda-casalino.com

Zaaaaalig!!!
Ik heb het gemaakt van gewone tomaten en deze in 8 partjes gesneden. Het proces in de oven duurde alleen wel heel lang (hierdoor). Uiteindelijk zijn ze wel mooi gedroogd uit de oven gekomen, maar wel op 100 graden.

Ik heb helaas hier geen oven die op 100 graden kan (pas vanaf 160 graden), maar dit lijkt me nog steeds erg leuk om ook eens uit te testen. Wie weet een keertje bij mijn ouders, die wel een geschikte oven hebben.

Ik had te weinig geduld om mijn tomaten helemaal te laten drogen... heb ze na 2,5 uur op 100 graden uit de oven gehaald... in een blender gegooid met 1 teen knoflook, beetje oregano, peper, zout en olijfolie....het resultaat: de állerlekkerste tomatentapenade die je je kan voorstellen...