Focaccia broodjes

Denise · Hapjes · Italiaanse keuken · 25-30 min · Vegetarisch

Pas na enkele jaren vakantie in Italië ontdekten we lekkere broodjes om te eten als middaglunch in het dorpje Bolgheri, dicbtbij Livorno : Focaccia. Het was tijdens een fietstocht op het slecht gekozen uur van de middag. Iets wat de italianen nooit op dat moment van de dag zouden ondernemen. Maar ja, we zijn langslapers en belgen !! En het was een fietstocht met hellingen op de terugweg. Voor 1 rond plat Focaccia brood, de ingrediënten halveren. De eerste maal is dit gemakkelijker.

Ingrediënten

25 gr. verse gist 1,5 lauwwarm water 500 gr. bloem (geen te oude bloem !) 3 eetl. olijfolie verse rozemarijnnaaldjes grof zeezout (of gewoon zout)

Bereidingswijze

Los de gist op in het lauwe water. Ventileer de bloem, meng het zout eronder en doe de bloem in een grote kom en meng er het gistmengsel, en de drie eetlepels olijfolie door. Kneed met de handen (of met een deegkneedmachine) tot een glad en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt of in een plastiekzak op een warme plaats rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer 1/2 u) . Pas voor tocht! Deuren en vensters toe houden! Na het rijzen, druk de lucht uit de deeg en kneed nogmaals kort door. Rol het deeg met frisse, bebloemde handen uit tot een rond lap van circa 1,5 à 2 centimeter dik en leg de deeglap op een goed ingevette bakplaat (olijfolie gebruiken). Laat het deeg onder een vochtige doek nog circa 30 min. rijzen. Verwarm de oven vóór op 210 C°. Maak met een vinger op gelijkmatige afstanden kuiltjes in het gerezen deeg en sprenkel er de rest van de olijfolie over. Bestrooi met rozemarijn en zeezout. Bak in een oven van nu 200°C (je verliest 10 C° bij het opendoen van de oven). Je kan ook sesamzaadjes, pijnboompitten of stukjes olijf aan het deeg toevoegen.

Deel dit recept: Tags: Hapjes · Italiaanse keuken

Reacties

lekker! ik bak ze ook altijd en die zijn altijd super!

http://maddikookt.wordpress.com/2012/06/27/focaccia-met-druif/

heb het recept nog nie geprobeert maar heb 1puntje :ik veronderstel dat de hoeveelheid water 1,5 dl is .dit is wel niet aangeduid.
klopt het dat er ook voor het afbakken soms creme fraiche als topping gebruikt wordt.
en is het mogelijk om er een zuurdesem (jasje) inplaats van de gist te gebruiken?of vrandert dit de structuur ?
allesinds veel dank
rik de baere

Toevallig op je website terechtgekomen. Ben maar onmiddellijk begonnen met focaccia te maken volgens jouw recept. Heerlijk, de basis verander ik zeer zeker niet, zal er misschien iets gaan aan toevoegen, ansjovis of zo, maar jouw basis is perfect.
Bedankt, en niet alléén voor je recepten.