Classics revisited: pad thai

Classics revisited: pad thai

Carlo · 01/09/15 · Geproefd · Thailand

Thaise straatmarkt

Na de opfrisbeurt van mijn recept voor apple crumble heb ik beslist om al mijn favoriete recepten op La Cucina eens onder handen te nemen. Ik weet niet of het de tropische warmte van vorige week was die me terug deed denken aan Thailand, maar ik had plots zin in pad thai. Op zowat elke straathoek in Thailand vind je wel een eetkraampje die dit ultieme straatgerecht live  voor je ogen in een mum van tijd in een kokend hete wok klaarmaakt.

Wat pizza is voor de Italianen, burgers voor de Amerikanen, is pad thai voor de Thai. Of liever: misschien voor de vele backpackers die Azië doorkruisen, want volgens deze bron zou pad thai eigenlijk nog niet zo heel lang bestaan in de thaise keuken en is het veeleer een Chinees gerecht:

What’s most fascinating about pad Thai, however, is that it probably isn’t even Thai. Noodles, stir-fry, and, especially, noodle stir-fries are quintessentially Chinese. In fact, just about every ingredient found in pad Thai isn’t native to the people after whom the dish is named. “The only really Thai ingredient is the pounded dried chillies,” the Bankok Post even admitted in February. Even the dish’s full name, kway teow pad Thai nods to its Chinese origins (kway teow is Chinese for rice noodles).

Enfin, ik had ten huize laten vallen dat ik dat wel nog eens wou maken. Maar mijn fantastische madam was me voor: op een avond kwam ik thuis van werk en stond er in een mum van tijd dit voor mijn neus:

En ik moet zeggen: het bracht me meteen terug in Thailand! Daarna zijn we samen door het recept gegaan en hebben we het wat opgefrist: de hoeveelheden exacter beschreven en de verschillende stappen in het recept ook wat duidelijker uitgelegd. Snel klaar en superlekker: pad thai.
 

Deel dit artikel: Tags: Geproefd · Thailand