Classics revisited: apple crumble

Classics revisited: apple crumble

Carlo · 23/08/15 · Geproefd

Golden Bay - La Cucina

Apple Crumble hoort bij die allereerste collectie van recepten die op La Cucina verschenen. Als recept vinkt het nauwkeurig de vakjes aan van de recepten die ik het liefst heb: uitblinkend in eenvoud, doodsimpel om te maken, goedkope ingrediënten en een smaakbom van formaat.

Ik had het voor het eerst zien maken op wereldreis toen we halt hielden in Nieuw-Zeeland. We waren aan Golden Bay, een magisch mooi plekje op het zuid-eiland. In een super gezellige hostel (zo blij dat ik de link heb teruggevonden - ik spreek over 11 jaar geleden...) zaten we op een avond samen in de gemeenschappelijke keuken met een Brits koppel die nog wat appels over hadden. Het meisje besliste om er een apple crumble van te maken, keek even in de kasten van de keuken wat er nog was aan overschotjes en ging aan de slag.

We staken mee een hand toe in de voorbereidingen en niet veel later stonden we allemaal met veel ongeduld voor het ovenvenster te kijken of het al klaar zou zijn.

Ik weet niet of het dit prachtig stukje op aarde was, de drank die rijkelijk vloeide (ongetwijfeld), de leuke sfeer in de hostel of wat dan ook, maar de eerste hap van die apple crumble toen blijf ik nog altijd koesteren.

Toen we terug thuis waren kwam een periode dat we bijna elke week apple crumble maakten, denk ik. Allerlei combinaties passeerden de revue: met kiwi, met rabarber, met rozijnen, met veenbessen...  Denk aan de hoogdagen van de tiramisu, toen bijna elk vrienden- of familie-etentje daarmee eindigde.

Mijn recept voor apple crumble groeide ondertussen uit tot een van de meest populaire recepten op La Cucina. Maar met de tijd paste ik ook mijn recept aan. Zeker qua hoeveelheid boter en suiker is het een flink stuk getemperd, maar misschien heeft dat ook te maken met mijn smaak die veranderd is - ondertussen heb ik het meer en meer voor een apple crumble die niet zo zoet en zwaar is maar frisse zuren van het fruit met een beetje zoet combineert.

Het recept staat er nu in zijn meest klassieke vorm, maar weet dat je quasi eindeloos kan combineren in soorten fruit, maar ook in het deeg (bijvoorbeeld mengen met havermout, fijngehakte noten aan toevoegen enz...) of in het zoet (stevia, agave-siroop...). Ik garandeer je een fool-proof recept en een smaakbom van formaat!

Mijn recept voor Apple Crumble

Deel dit artikel: Tags: Geproefd