De gestreken mastellen zijn sinds jaar en dag een specialiteit die je op de Patersholfeesten (midden augustus in de Patersholwijk in Gent) kan proeven.
Ingrediënten
Gentse mastellen, boter, bruine suiker, aluminiumfolie, strijkijzer.
Bereidingswijze
Een mastel kan je qua vorm nog het best vergelijken met een donut. Het heeft dezelfde ronde vorm, maar geen gaatje in het midden, meer een soort putje. Daar houdt de vergelijking meteen ook op, want qua smaak liggen beide mijlenver uit elkaar. Terwijl een donut gigantisch veel suiker bevat, is een mastel meer sandwich-achtig, met een vleugje kaneelsmaak. Het recept is heel eenvoudig: je snijdt een mastel doormidden en bestrijkt de beide helften met boter en bruine suiker (hoeveelheid naar keuze). Vervolgens leg je de beide helften terug op elkaar en strijk je ze tussen wat aluminiumfolie met een strijkijzer helemaal plat. De bedoeling is dat de bruine suiker lichtjes krokant wordt. Piece of cake, nie woar?
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
misschien ook even het recept van de mastellen zelf vermelden ?
nancy · 12/08/09
het recept van mastellen zoals gemaakt in de Bloch bakkerij, en komt uit de standaard. :
Ingrediënten (voor tien mastellen):
250 g tarwebloem,
30 g gist,
1 ei,
30 g bruine suiker,
30 g zachte boter op kamertemperatuur,
125 g verse melk,
4 g zout,
2,5 g kaneel,
1 losgeklopt ei,
bakplaat bekleed met bakpapier.
Bereiding:
1. Warm de oven voor tot 225 °C.
2. Verkruimel de gist in een grote kom en roer glad met 100 gram melk en het ei. Meng er de bloem, de suiker, het zout en de zachte boter onder. Kneed goed. Meng de kaneel onder de rest van de melk en doe dit bij het deeg.
3. Kneed op een werkblad verder tot een elastisch deeg. Laat vervolgens een half uurtje rijzen.
4. Weeg stukjes af van 50 gram en maak er bollen van. Laat die nogmaals 15 minuten rusten. Druk met je duim een kuiltje in het midden. Let op dat je niet door de bodem drukt. Neem het stukje deeg in je beide handen, plaats je beide duimen in het kuiltje en draai de mastel met je andere vingers eventjes in de ronde. Leg de mastellen op de bakplaat.
5. Strijk de mastellen na een halfuurtje in met ei. Duw de borstel met ei ook in het kuiltje. Laat de mastellen nu nog een halfuurtje rijzen.
6. Bak 7 tot 8 minuten in een oven van 225°C.
sven · 10/12/11
Kannie wachten tot het Patersholfeesten zijn ! Elk jaar opnieuw sta ik daar in het hoekje aan te schuiven !!!! mmmmmmmm, de kleine kids staan er met wijdopen ogen naar te kijken én vinden het héérlijk !!!! Gestreken mastellen....de naam alleen al !!!
rita · 30/07/06
tès bijna augustus !!!!!!
tès bijna poatersholfieste !!!
tijd veur de gestreken mastellen !!!
uuk Rita ! · 27/07/07
Mastellen worden ook gebakken in andere streken, bijvoorbeeld in de streek van Liedekerke kan je bij bakkers mastellen kopen.
Mastellen zijn daar gans het jaar door te koop maar wel op bepaalde dagen van de week.
In Wallonië worden ze ook gebakken maar ik weet niet meer in welke streek.
Smakelijk.
Frank Wilfried · 23/08/07
Ja, deze zijn heerlijk. Toen mijn moeder nog les gaf in de kleuterklas, maakte ze dit ook af en toe. Ze noemde ze 'toverwafels' en de kinderen waren er dol op!
Doreen · 28/08/07
Ik wil mijn collega's straks op de vergadering verrassen met gestreken mastellen! Heerlijke, Gentse specialiteit. Maar om een foutje recht te zetten: ze zijn het hele jaar te koop in Gent, maar ik maak ze liever zelr! Heerlijke geur zit ook in je huis...
Annemie Vandenberghe · 12/03/09
Weten jullie waar ik de allerbeste mastellen kan kopen in Gent?
Githa · 01/04/09
Ik woon nu in Vilvoorde, telkens ik in het Gentse kom, koop ik mastellen. Dat die met bruine suiker platgestreken werden wist ik nog niet, ik vind ze zo al zoet genoeg en vooral die kaneelsmaak is overheerlijk. Ik zal het recept toch eens uitproberen voor mijn kleinkinderen
Christiane Van zele · 18/12/06