Ik ben 40 jaar en mijn grootmoeder had het recept van haar overgrootmoeder, het is dus een recept dat zeer oud is (vermoedelijk 18de eeuws) dat vooral langs de kanten van Aalst, Hofstade enz, veelvuldig gegeten werd. De geur dat vrijkomt kan ik nu soms nog ruiken al is het meer dan 25 jaar geleden dat ik het laatst gegeten heb. (Maar daar komt verandering in) Niettegenstaande de benaming ""zoetemelksaus"" is deze saus absoluut niét zoet, men verwijst hier enkel naar het verschil tussen gewone melk (zoet) en botermelk (zuur) Aangezien het hier om een vegetarisch gerecht gaat is het absoluut terug ""hip"" te noemen. Geniet ervan!! PS Naar ik mij herinner deed oma er ook ajuin bij maar jammer genoeg kan ik me niet herinneren hoe deze aangewend moet worden of kan ik dit terug vinden op internet.
Ingrediënten
Aardappelen (1kg) koken prinsessenboontjes (600g) koken 8 (of 2 per persoon) zachtgekookte eitjes (dus ongeveer 4 minuten koken).
De zoetemelksaus: 50g boter (melkerijboter, dus goeie boter gebruiken!)
Peper, zout, nootmuskaat naar believen.
Bereidingswijze
De zoetemelksaus: 50g boter smelten en bruin laten worden. Neem van het vuur en laat eventjes afkoelen. 3dl halfvolle (of volle) melk toevoegen en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat (naar eigen goeddunken toe te voegen). De (zeer vloeibare) saus nog een klein beetje verwarmen. De aardappelen op een bord schikken en de boontjes er bovenop leggen. Als je een kuiltje maakt, kan je de gepelde eitjes erin leggen. Tot slot kan je alles overgieten met de warme zoetemelksaus; alles onder elkaar prakken (behalve de boontjes) Dit is werkelijk ongelofelijk lekker!!!
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Ik ben van St.-Pieters-Leeuw (de rand rond Brussel), en wij kennen het gerecht in een iet of wat gewijzigde vorm. Volgens smaak stoven wij een sjalotje (of ui) mee in de boter voor de saus. En wij serveren het met een omelet of roerei, i.p.v. een zacht of hardgekookt eitje. Beide versies zullen heel lekker zijn, en bewijzen dat de de keuken van grootmoeder zeker nog niet afgedaan heeft, met alleen producten van eigen bodem.
Smakelijk!
Marc Van Meulder · 30/05/12
Recept Tautsespap
4 Kg aardappelen
2 liter Karnemelk
2 liter Zoetemelk
Boerenboter
Peper
Zout
Verse geraspte muskaatnoot
Bereiding:
Laat de aardappelen zachtjes en regelmatig roerend gaar komen in de melk.
De gekookte aardappelen door een passe-vitte halen en terug in de melk doen.
Kruiden met zout, peper en muskaat naar smaak. Niet te weinig muskaat.
Daarna zeker nog een half uur tegen de kook aanhouden. NIET VERGETEN ROEREN MET EEN HOUTEN LEPEL.
300 tot 500 gr boerenboter laten smelten en laten bruinen. OPGELET: dat is zeer heet (kan spatten maken)
Wanneer goed bruin bij de aardappelmelsoep doen, nog eens goed roeren en opdien. ZEER LEKKERE BOERENKOST UIT DE OUDE DOOS.
Heerlijk met een licht gekookt ei en/of versnipperde rauwe ui en/of een boterham met jonge kaas.
Voor de liefhebbers van iets zuurder: zoetemelk weglaten en vervangen door karnemelk.
Gebruik alleen verse karnemelk van de boer. Niet deze uit de grootwarenhuis. Het verschil van smaak is enorm.
Smakelijk
Martin Van Heuv... · 07/08/12
Ik ben van Aalst , en denk dat ik er mee ben grootgebracht ! Echte vrijdag-boerekost. Tip ! sjalotjes smaken er heerlijk bij ipv ui.
Ben op zoek naar een gelijkaardig recept , op basis van karnemelk en aardappelen ( Gentse specialiteit ! ) men spreekt hier van TOTJES PAP.
Wie kan mij helpen ?
Alvast bedankt , Denise
Denise · 24/02/11
ik ben van opwijk dus ook van de kanten, en het is idd opmerkelijk dat het vooral in onze streken bekend is ! ik ben er ook mee opgegroeid, en toevallig hierop uitgekomen omdat ik is wou kijken of het een naam had, want wou het vandaag nog is klaarmaken :p
DCD · 04/02/13
In Wieze en Herdersem kennen ze dit recept ook. Wij stoven de gekookte boontjes met wat ajuin. ondertussen heb ik dit geïmporteerd in het Mechelse en heeft mijn dochter me gevraagd om het aub nog eens te maken.
Volgende zaterdag wordt in Muizen ""pinnekes met zietemelksaas en aueren"" geserveerd. Zo werd dit thuis altijd genoemd.
veerle · 18/04/13
Oh! Wij aten dit thuis ook vaak en ik had het nog nergens anders gehoord of gelezen.
Een paar kleine verschillen hier:
- De melk werd niet gekruid hier en ik denk dat mijn moeder er nog wel een klontje suiker bij deed.
- De eitjes werden hardgekookt.
- Ook de boontjes werden gretig versneden en gingen mee in het ""prakje"" :-)
Lieve · 04/05/10
Ik ben ook van de Denderstreek en je recept komt helemaal overeen met de manier waarop wij dat maakten. Eén verschil: het verorbreren ! Wij pletten eerst onze aardappelen in het bord, vermengen die met de gekookte eitje en de saus en pas dan de boontjes erbij: zo krijg je ahw een puree vermengd met boontjes. Superlekker ! In sommige streken maken ze dit ook met botermelk ipv gewone melk, onder de naam ""kaduul"" of zo.
Polle · 29/05/10
Ik ben van Lede en bij ons thuis maakte mijn moeder dat ook. Mijn oudste dochter en ik zijn daar verzot op maar met een klein verschil wij binden de saus nog met een beetje maizena en wij doen eerst op ons bord verse gesnipperde ui dan de aardappelen, de boontjes, de saus en dan de eitjes, heeeeeeeeeeeeeerlijk!
Marleen · 17/06/10
Ook van Aalst, en er eveneens mee opgegroeid ! Ik meng de ""boter""boontjes ook nog door de hete, gekruide melksaus en schik ze over de aardappelen op het bord, met daar bovenop de 2 ""nizzekes"" gekookte eitjes... lekker jong!
Mijn oma (°1899) haar moeder stoofde ook het sjalotje in boter en voegde dat nadien bij de melksaus en daarna de boontjes erbij... smakelijk.
Jean-Marie De Kegel · 20/07/14
Ik ben ook Aalstenaar en ik ken het recept van moeder en van ""metjen"" : gralèk goed!!! Ook ik dik de saus een beetje in om iets dikker te zijn. DE patatjes ""pletteren"" met de eitjes en dan de boontjes erbij. Smakelijk
fransken dhaese · 08/09/11
Dit recept is pure nostalgie naar de keuken van ""ons métjen"".
Man man man, toen ik het hier in Brugge voor het eerst vertelde, keken ze maar raar. Ondertussen heb ik het mijn man en kinderen leren eten et voila : ze zijn verkocht ! Happy me ! :-)
Lucia · 15/09/11
heeel lekker super recept
alexie de kegel · 05/11/15
ik leerde zo een recept van mijn mama. karnemelkpap maken ,dan veel sjalotten in kastrol met veel boter bruinen(niet verbranden) dan de karnemelkpap erover gieten,mmmm het water komt me in de mond. Eten met aardappelen en lichtgekookt eitje. Ik doe er zelfs wat mosterd bij en de overschot eet ik 's avonds nog op met een boterham.
rombaut · 05/01/16
Ik ben heel blij dat een bericht van mij van zeven jaar geleden nu nog zoveel reacties vrijmaakt!! Wil zeggen dat de "grootmoederrecepten" volop in opgang zijn! Goed zo!!
Erwin Claes · 04/11/16
Wij aten dat in mijn jonge jaren ook veel. De ui werd er gewoon rauw bij gegeten. Dit is echt pure nostalgie.
Dirk Schoeters · 25/01/17
Ik was hier vroeger ook verzot op, vandaar mijn zoektocht naar het recept :-) Mijn papa was van Hofstade mijn mama van Vrasene. Toch denk ik niet dat mijn ma dit geleerd zou hebben van onze pa, dus dat botermelksaus ook wel verder gekend was dan alleen rond de regio Aalst. Dan wel zonder ajuinen!
Peggy De Swaef · 24/02/17
Mijn moeder maakte zoetemelk saus bijna wekelijks. Pa was van Erpe en moe was van Nieuwerkerken, dus ook 2 gemeenten rond Aalst. Ik heb het zelf nooit gemaakt, doch mijn dochter heeft het nu ergens aangeboden gekregen en vraagt mij uiteraard of ik h et ook kan maken. Het is 42 jaar geleden dat is het nog te eten kreeg. Wanneer ik dit recept nu zie, is het inderdaad net hetzelfde dan dat mijn moeke maakte. Ik ben blij het recept nog gevonden te hebben, waarvoor mijn dank.
Martine De Deyn... · 08/09/17
Aha , mijn tante noemde het petietjes
Er wordt 1l karnemelk geroerd met 1 spl bloem tot hij kookt ( blijven roeren ) ,
Aardappelen in stukjes laten koken met uien in ringen gesneden . Reken 1 kleine ui pp . Afgieten .
Peper , zout en een klont boter bijvoegen . De gekookte pap erop gieten tot op hoogte van de helft van de aardappelen . Nog eens samen samen opkoken , en eens roeren voor opdienen . Wij aten dat met een roerei of spel met roerei . Ben ondertussen 60 en eet het het nog altijd graag .
mary-ann vanhede · 09/01/18
Oh, jaaa kennen da.. enkel deed ons ma dat met puree.. kuiltje in de puree. Saus daarin.. boontjes met gebakken uitjes dr over en half zachte eitjes.. opensnijden over de boontjes... is een idee voor morgen se..
Lies de groodt · 12/01/18