Kip met geuze

Carlo · Hoofdgerechten · Belgische keuken · 45-50 min · Niet-vegetarisch

Na mijn zeer geslaagde stoverij ben ik aan het experimenteren geslaan met bier. Volgend recept is eigenlijk vooral gekend als "konijn met geuze", maar ik heb het met kip gemaakt. Ideaal voor een koude avond, na een winterwandeling!

Ingrediënten

Voor vier personen:

  • 4 stukken hoevekip (je kan kiezen tussen een filet, bil of ander onderdeel, maar voorzie één deftig stuk per persoon)
  • 1 flesje geuze (kies een geuze die niet té bitter is)
  • 2 kleine uien
  • 1 sneetje peperkoek
  • lekkere honing
  • 2 blaadjes laurier
  • thijm (gedroogd of verse takjes)
  • peper & zout
  • boter

Bereidingswijze

Vermits dit gerecht hoofdzakelijk uit kip bestaat, kies je best voor kip van een goede kwaliteit. Neem niet de goedkoopste kipfilets uit de supermarkt, maar als het even kan voor een stukje dat (vergeef mij de vrij cynische zinswending) wat vrij heeft kunnen rondlopen. Begin met de uien in kleine stukjes te snijden. Warm in een diepe pan of stoofpot een flinke scheut boter op tot die begint te sudderen. Voeg er de stukken kip aan toe en laat ze aan beide zijden lichtjes bruinen. Voeg er vervolgens de uien aan toe aan laat die mee stoven tot ze licht glazig worden. Blus met wat geuzebier als het dreigt aan te branden. Als de ui glazig is: kruid met wat thijm (of voeg er twee takjes thijm aan toe), peper en zout en voeg er de twee laurierblaadjes aan toe. Laat even verder stoven. Voeg er vervolgens de rest van de geuze aan toe. Zet het deksel op de pot en breng het geheel aan het sudderen (mag onder een vrij hoog vuur). Eenmaal het begint te sudderen mag je het deksel erafhalen en op een normaal vuur laten lichtjes verder sudderen. Voeg er een eetlepel honing aan toe. Proef de saus: als de geuze nog te bitter doorsmaakt, dan kan je wat meer honing toevoegen (eventueel ook wat extra peper en zout). Verder laten sudderen tot de geuze voor de helft is ingekookt. Voeg er dan het sneetje peperkoek aan toe. Vanaf nu kan je het verder op een laag vuurtje laten doorsudderen (eventueel een tweede flesje geuze opentrekken en af en toe een klein beetje bijdoen) zolang je wilt: vanaf de kip gaar is (dat kan je proefondervindelijk testen door er eens met een mes in te snijden en te zien of het volledig wit is) kan je het eigenlijk al opdienen, maar hoe langer het opstaat hoe intenser de smaak wen hoe zachter de kip wordt. Ik heb het opgediend met gebakken aardappeltjes en gestoofde witloof, maar ik denk dat ook spruitjes of boontjes (met wat spek) hier goed bijpassen.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken