Blinde vinken met spekjes en champignons

Carlo · Hoofdgerechten · Belgische keuken · 25-30 min · Niet-vegetarisch

Ik had gehoopt om eindelijk terug te vinden waar die naam "blinde vinken" (ook wel "vogels zonder kop" genoemd) vandaan komt, maar mijn zoektocht op het internet is tevergeefs... Weet iemand waarom ze zo noemen? Voor wie het niet kent: een blinde vink is een opgerold dun lapje kalfsvlees met daarin gehakt. Het leuke aan dit recept is dat het een heel rijke smaak heeft, maar weinig aandacht vergt in de bereiding ervan.

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 2 blinde vinken
  • een bakje Parijse champignons
  • 100 gram fijne spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 glas rode wijn
  • peper
  • zout
  • boter

Bereidingswijze

Snij de champignons in plakjes en de ui in fijne stukjes. Begin met een stevige klont boter te smelten in een diepe pan. Schroei de blinde vinken rondom dicht tot ze een lichtbruin kleurtje hebben. Voeg er, samen met nog een klontje boter, de ui en spekjes aan toe. Laat een tweetal minuten verder sudderen en voeg er dan de champignons aan toe. Kruid met peper en zout en giet er een glas rode wijn bij. Laat rustig op een zacht vuur verder sudderen (met deksel op de pan) tot de blinde vinken volledig gaar zijn. Je kan dit gerecht opdienen met gebakken aardappeltjes en gestoofde boontjes.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken

Reacties

Heerlijk receptje!
Heb dit voor Valentijn gemaakt gewoon met kroketjes erbij, en mijn mannen (1 grote, 1 kleine) vonden het héél lekker! Heb er wel een klein beetje ketchup bijgedaan (had geen tomatenpuree) voor de kleur en ook een beetje gedikt... Supermakkelijk ook!

als je ze bij de slager koopt moet je ze natuurlijk nog bakken, bij een traiteur zou dat iets anders zijn natuurlijk

Was echt héél lekker

Ik heb een vraagje als dat kan: als ik blinde vinken koop bij de slager, moet ik die dan ook eerst nog bakken in de pan?

Een blinde vink is natuurlijk een rare naam voor een culinair gerecht. Waarom noemt men een stukje vlees nou blinde vink? Wat heeft dat vlees met een vink te maken? En waarom dan ook nog een blinde vink?

De reden is dat ooit iemand bedacht heeft dat dit stukje vlees qua vorm veel lijkt op een echte blinde vink, waarna het lapje vlees deze naam kreeg en die naam ingeburgerd raakte. Een echte blinde vink is een geblinddoekte zangvogel. Bij wedstrijden werden vinken soms geblinddoekt, omdat ze dan beter gingen zingen. Vroeger werden vinken soms zelfs bewerkt met een hete naald. Daarmee werden de ogen van het vogeltje verwoest om het vogeltje mooier in een kooitje te laten zingen.

Mijn god, na het lezen van die hete naalden heb ik er wel geen zin meer in!

Kei lekker!!