Franse keuken

Boeuf stroganoff

Fanny

Ik ben een die-hard fan van kook-programma's. Ze zeggen dat de Engelsen niet kunnen koken maar hun kookprogramma's inspireren me steeds opnieuw en ik probeer ook hun recepten uit. Boeuf stroganoff kwam aan bod en de kok beweerde bij hoog en laag dat dit het orignele recept is.

Bouchée à l’impératrice

Willy Delcart

In het Nederlands: kippenpasteitje van de keizerin (eigen recept). Wie bouillon van een soepkip heeft getrokken, blijft over met de grote stukken droge kip. Daarvan werd meestal (bijna altijd) in Vlaanderen dan kippenpasteitje of 'vol au vent' van gemaakt. Het was ook een gebruikelijke feestschotel. Als kind was ik er dol op... vooral op de frietjes en de balletjes. Maar smaken veranderen en verfijnen. Dit recept vraagt tijd, aandacht en liefde. Maar wat er op het bord komt, is een keizerin waardig.

Peertje in bladerdeeg met sabayon van Poire Williams

Sabine

Voor mij het ideale winterdessert en met een bolletje zelfgemaakt ijs maak je dit nagerecht helemaal af !

Supersnelle Bouillabaisse

Nartus

Dit is onze huisschotel voor grotere groepen. Zaaalig in de zomerdagen, buiten met een lekker hlaasje witte wijn. 20, 30, 40 man aan tafel ? Geen probleem, hiermee kan je rustig blijven zitten terwijl niemand vermoed dat je slechts een half uurtje in de keuken stond !!!!!

Tartiflette uit Grenoble

Willy Delcart

Het gerecht tartiflette werd genoemd naar een aardappelsoort uit de Haute-Savoie: tartiflâ. De Franse kaas Reblochon dankt zijn naam aan een historisch feit. De alpenboer diende een deel van de melk af te staan aan de (meestal adellijke) landeigenaar. De koe werd derhalve maar deels gemolken (= blocher la vache). Daarna molk men stiekum de koe nog een keer (= reblocher) en daarvan maakte men dan ook kaas die de naam Reblochon kreeg. De kaas heeft een AOC-keurmerk (appellation d’origine contrôlée) en wordt gemaakt in de Haute-Savoie, het alpengebied bezuiden Genève.

Tomatentaart

sandrine

Op een superwarme zomer, een paar jaar geleden, ontmoette ik voor het eerst de zus van mijn vriend (die met haar Spaanse man en kroost in Servian woont, een dorpje in het zuiden van frankrijk tegen de Spaanse grens). Het koppel was juist ingetrokken in hun frisse appartement, maar als de barbecue werd aangestoken. zaten we al gauw de bij de Spaanse schoonfamilie, waar deze ""tomatentaart"" niet mocht ontbreken. In vele spaanse families word deze koud gegeten. persoonlijk vind ik het ook lekkerder zo. Dus even geduld hebben als hij uit de oven komt.

Tournedos met rode wijnsaus

Denise

Gisteren gezellig etentje met broer en schoonzus. Ik kreeg 10/10 voor de goede saus ! Gemakkelijk want je kan de saus op voorhand maken.