Wat denken jullie?

Wat denken jullie?

Carlo · 25/01/06 · Gezien of gehoord

Is it ok to put still-warm leftovers in the fridge or freezer?

Ik doe dit namelijk vaak. En intussen nog niet overleden aan een voedselvergiftiging.

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

De dienst voor gezondheidszorg kan, denk ik, hierover worden geraadpleegd. Als je heel warm voedsel in je ijskast plaatst, ga de temperatuur daarin stijgen. Dus, meer energieverbruik maar misschien beter voor de bewaring. Ik weet het niet zeker. In een frans kookprogramma wordt benadrukt dat alle voedsel goed afgedekt (met deksel of folie, ev.met enkele luchtgatjes) moet in de ijskast gezet worden. Soms vergeet ik dat ook wel eens. Graag verdere reacties.

Zoals ook op de site stond vanwaar dat kwam:

Alles zo snel mogelijk afkoelen, eventueel buiten als het koud is, of in een gootsteen vol koud water en eventueel koelelementen... En zeker zonder deksel! Voor ik dat wist heb ik wel eens geregeld zure soep gehad... :-(
En daarna in de koelkast of de diepvriezer, als je dit te snel doet dan warmt alles daarin op en da's niet de bedoeling en bovendien verbruik je dan veel meer natuurlijk... En dat is slecht voor de energierekening en vooraal ook voor het milieu! En zo hebben we er maar 1 natuurlijk...

In de hotelschool werd er sterk op gewezen dat we alles moeten afkoelen vooraleer het in de koeling ging. Voor sommige producten doe ik dit nu nog, zoals afgekookte pasta of rijst (blijft anders zelfs verder garen).

Je verhoogt de kans op voedselvergiftiging. De normen voor zulke risicoberekening zijn natuurlijk heel streng.
Maar zoals Caroline aanhaalt; het ergst is het energieverbruik, de schadekost van energieopwekking is iets dat vooral de natuur moet betalen.

p.s. uiteindelijk zet ik zeer weinig warme dingen op de koelkast, laat het eerst gewoon afkoelen in pot.