Vreemde voeding

Vreemde voeding

Carlo · 19/03/06 · Geproefd

Er is niets leuker dan in een supermarkt te snuisteren in de afdeling vreemde voeding. Ik denk dat het eigenlijk pas sinds enkele jaren is dat quasi elke supermarkt zo'n een aantal rekken met typische streekproducten van over de hele wereld aanbiedt. Vooral de kleine supermarktjes in de buurt van de Europese wijk in Brussel zijn op dat vlak niet te versmaden. De meeste zijn begonnen met wat rekjes Italiaans en Spaanse producten, maar hebben hun assortiment intussen uitgebreid met Japanse, Turkse, Israëlitische, Portugese of Poolse etenswaren. Meestal hang ik er veel te lang rond en kom ik thuis met dingen die, wegens speciaal geïmporteerd, buitensporig duur zijn en die ik eigenlijk in de verste verte niet nodig had, maar op een rare manier stoort me dat ook totaal niet.

Laatst in Ikea, liet ik nu toch wel geheel toevallig mijn oog vallen op de mini-afdeling Zweedse voedingswaren zeker! Een kolfje naar mijn hand... Ik ben thuis gekomen met Zweedse chips, kaneelrolletjes en een Zweedse cider van peren. Maar mijn absolute trofee was toch wel het Elch Blut. Beziet dat kleine flesje met die schitterende elken-kop toch eens:

Vreemde voeding uit Ikea

Volgens het display in Ikea is Elch Blut absoluut aan te raden bij keelpijn. Met 32° alcohol zal dat wel zo zijn... Er circuleren nogal wat legendes dat de sterke Scandinavische drank Jägermeister echt elken bloed bevat, maar het label op dit klein flesje toont heel eerlijk dat het rood eigenlijk afkomstig is van veenbessensap.

De Zweedse chips, gemaakt en gehandtekend door "Master chipper" (!) Michael Hansen beloven "a crisp which is richer in both taste and substance than industrially made chips." Dat mag ik graag bevestigen, want ze bestaan enkel uit potatis, vegetabilisk olja en salt en ik heb ze mogen proeven in de mini-store.

De non-alcoholische cider van peren, alleen al de moeite waard voor de mooie vormgeving, hou ik voor bezoek. Aan de kaneelrolletjes daarentegen kan ik niet weerstaan. Ze doen me meteen terug denken aan die grote cinnamon rolls die je in de Finca Ixobel in de buurt van Poptún (Guatemala) kon krijgen. Heerlijk! Op de achterzijde van het zakje wordt ook nog aangeraden van ze eventjes op te warmen in de oven voor extra smaak. Ik ben waarschijnlijk één van de weinigen die de volgende keer niet naar Ikea gaat om er meubelen te kopen...

Deel dit artikel: Tags: Geproefd