Op de markt

Op de markt

Carlo · 17/06/07 · Geproefd

Platte peterselie, limoen, bosui en koriander - &copy, La Cucina
Van links naar rechts: platte peterselie, limoenen, bosuitjes (pijpajuin) en koriander. Dat zijn zowat de dingen die ik elke keer zeker probeer mee te brengen van de Brusselse zuidmarkt. Deze ochtend was het op de markt op en af zon, maar genoeg om een muntthee en één van die lekkere pastilla's gevuld met kip te proeven aan het kraampje langs de spoorwegbrug, waar le tout Bruxelles elkaar ontmoet. Wij genoten van de zon en het keuvelen met een paar vrienden, maar vergaten daarna wel meer inkopen te doen... Maar goed, de peterselie, limoenen, pijpajuin en koriander heb ik alvast in huis! Ondertussen staat al een pannetje met kikkererwten te weken om morgenavond houmous te maken met verse koriander en ben ik bezig met een saus met verse tomaten, bosuitjes, platte peterselie, knoflook en kleine stukjes serrano ham:

tomatensaus - &copy, La Cucina
Ik ben verzot op uien en pijpajuin is één van mijn favorieten. Ik vind ze gemakkelijker verteerbaar en ook fijner van smaak dan gewone uien. In Aziatische soepen, omletten, pastasauzen, salades... of gewoon geroosterd op de barbecue of in een grillpan (met een beetje soya-saus!) zijn ze heerlijk lekker.

Koriander gebruik ik dan weer steeds vaker in combinatie met limoen. Probeer bijvoorbeeld eens geraspte worteltjes met limoensap, fijngehakte koriander, een theelepel kaneel en stukjes appelsien. En de platte peterselie kan in je zowat alles verwerken. In België en Nederland kennen we vooral gekrulde peterselie. Platte (blad)peterselie smaakt iets sterker door en gaat wat mijn smaakpapillen betreft ook iets meer de richting van selderblaadjes uit. Voeg ze bij warme gerechten altijd op het einde toe, want anders verliezen de blaadjes hun smaak.

Deel dit artikel: Tags: Geproefd