Nerveus

Nerveus

Carlo · 02/11/07 · Geproefd

Bier &copy, La Cucina

Van links naar rechts: een Rodenbach, een blonde Leffe, een Westmalle Tripel, opnieuw een Rodenbach en een bruine Leffe. Ik heb wel goesting om een flesje open te doen terwijl ik dit schrijf, maar dat mag niet, want dit gaat morgen allemaal de pot in! Morgen maak ik immers voor het eerst van mijn leven zelf stoverij klaar.

Voor degenen die het niet weten: stoverij of "carbonades Flamandes" bestaat uit, jawel, hoofdzakelijk karbonadevlees dat gestoofd wordt in bier. Het is een Gentse specialiteit en als geboren en getogen Gentenaar (maar inmiddels wel verhuisd...) moet ik dit gerecht toch wel minstens één keer in mijn leven hebben klaargemaakt!

Ik laat me inspireren door het recept dat op La Cucina staat (waarvan ik weet dat het uit goede bron komt) en heb alvast vandaag de boodschappen gedaan: 2,5 kilo rundskarbonaden (volgens de slager veels te veel, maar we hebben dan ook grote eters op bezoek), een paar grote uien, kruidnagel... en ik volg alvast de tip van Pascale en ga er ook peperkoek aan toevoegen. In nogal wat Brusselse restaurants worden er ook gedroogde pruimen aan toegevoegd, maar dat hoort er volgens mij absoluut niet in thuis. Wel flink wat bier en volgens mijn goede bron loont het de moeite om met verschillende biersoorten te werken en afwisselend wat zoetere en meer bittere bieren te gebruiken.

Bon, ik ben alvast benieuwd naar het eindresultaat! En met acht culinaire fijnproevers uit Frankrijk op bezoek die nu toch eindelijk eens willen proeven hoe goed die Carbonades Flamandes wel niet zijn (ik en mijn opschepperij...) voel ik toch ook wel enige nervositeit voor morgen. Zou die Westmalle Tripel uit dat rijtje in de foto daar geen goede remedie voor zijn?

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

Voor een nog beter resultaat kan je aan de slager het beste stoverij vlees vragen: dat van de "krop" van het rund (ik denk dat dat onglet is in het Frans). Dat vlees is duurder, de slager heeft het niet altijd, maar het is wel merkelijk beter van kwaliteit dan doorsnee stoofvlees.

Missie geslaagd! Ik heb het recept gevolgd en het was succulent. Ik moest het vlees alleen een stuk langer laten stoven vooraleer het zacht en mals was (ik denk in totaal ongeveer vier uur). Maar de saus was heerlijk. Mijn Franse gasten waren onder de indruk. Een aanrader!