Les Pommes Kaki

Les Pommes Kaki

Carlo · 14/11/05 · Geproefd

"Des pommes kaaaakiiii!," antwoordde me gisteren één van de Magrebijnse verkopers met een grote smile op de Zuidmarkt. Ik wees naar iets dat er uitzag als een onrijpe tomaat en dat ik nog niet eerder had gezien. Hij liet me een stukje proeven en ik was direct verkocht.

kaki-appels zijn heerlijk fruit! Ze smaken een beetje naar peer/perzik/meloen/druif. Gewoon ongeloofelijk lekker. Kaki-fruit (soms ook Persimon genoemd) komt eigenlijk uit Azië, maar vind je nu terug in Zuid-Europa en in het Midden-Oosten.

Op internet las ik dat er vrij recent een nieuwe versie is: "nog vrij nieuw is de Bouquet Persimon. Deze verbeterde kaki is vrij groot en lijkt op een oranje langwerpige tomaat. Het voordeel van deze kaki is dat je niet hoeft te wachten totdat hij helemaal overrijp is zonder dat je de wrange smaak proeft. Ook blijft het vruchtvlees steviger is is vrijwel pitloos. De smaak lijkt op die van een perzik en zoete meloen en is meer uitgeprokender dan de smaak van een sharon. Bouquet Persimon is verkrijgbaar uit Spanje van eind september tot en met december." Beslist een aanrader (ik denk trouwens dat kaki-sap ook hemels moet zijn)!

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

Dat lijkt op Sharonfruit, als ik die foto zo bekijk...

Hallo, ik heb ook al eens zo'n kaki gegeten, maar ik denk dat die toen niet helemaal rijp was: mijn mond (en die van mijn collega's die mee-aten) werd precies helemaal verdoofd en daarna kreeg je echt een vieze kalksmaak (alsof je krijt had gegeten) in je mond!

Of misschien was die over-rijp, ik wil het kwijt zijn :)

Maar als je zegt dat het zo lekker is, zal ik het misschien nog eens wagen..

Dat was een kaki die onrijp was. Je moet wachten totdat de vrucht helemaal rijp is en dat je het vruchtvlees bijna naar binnen kunt zuigen. Een (over-)rijpe kaki voelt een beetje gel-achtig aan en is dieporanje. Dat wrange smaakgevoel heeft de nieuwe kaki-soort dus niet, deze kun je net als een sharonvrucht onrijp/bijna rijp eten. Deze is overigens niet overal te koop en is voor de klant moeilijk te onderscheiden. Gewoon naar vragen dus!

we hebben in frankrijk zo'n heel oude, grote (10 hoog ?) kaki
boom staan, maar de vruchten zijn pas rijp november-december, als we er (meestal) niet zijn

ze vallen daarna neer en dan is het een groot stinkend tapijt, gazon eronder helemaal kapot
wie heeft voorstel om kak's te bewaren ? recepten ?
onrijp plukken en laten rijpen ?