Kaffir

Kaffir

Carlo · 08/02/16 · Geproefd

Kaffir - By David Monniaux - Own work

Als er iets is waar we al ongelofelijk veel eetplezier aan beleefd hebben, dan is het wel dat zakje kaffir limoenblaadjes dat in onze diepvries steekt. De kaffir limoen komt uit Azië en de blaadjes ervan zijn goddelijk van geur en smaak. Ze worden heel vaak in de Vietnamese of Thaïse keuken gebruikt.

Als je graag wokt dan moet je ze gewoonweg eens in huis halen: een fijngesnipperd blaadje laten meebakken en je gerecht krijgt meteen een oosters tintje. Of laat een blaadje meekoken met je rijst en je hebt een heerlijk subtiele citroenrijst. En zeker in combinatie met pikante pepertjes zorgen deze blaadjes voor een lekker fris contrast.  Ik gebruik ze liever dan citroengras, omdat ze een nog iets subtieler aroma hebben.

Laatst, toen ik door La Cucina aan het bladeren was, botste ik op ons culinair reisverslag van San Francisco en de heerlijke gerechten die we er aten bij The Slanted Door, een lekker Vietnamees restaurant aan Fisherman's Wharf. De lemongrass chicken, red onion, jalapeño, roasted chili paste & roasted peanut bleef me bij omwille van de simpele maar lekker combinatie van chili en citroengras.

Dus toen ik gisteren het zakje limoenblaadjes in onze diepvries zag zitten, ging er een lichtje branden. Zonder citroengras, maar met limoenblaadjes moest het toch ook lukken? Met wat kip (je zou tofoe ook kunnen gebruiken) en deze simpele ingrediënten ging ik aan de slag:

2 limoenblaadjes, wat chilipasta en een goed hete wok, that's all... en in nog geen tien minuten zit je in The Slanted Door. Mjam-mjam. Aanrader:

Mijn recept van kip met kaffir limoenblaadjes, rode ui, geroosterde chilipasta, lente-uitjes en geroosterde pindanootjes

(Bron limoenenfoto bovenaan: David Monniaux, Own work, CC BY-SA 3.0)

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

In 2006 las ik elke nieuwe post met water in de mond...ik woonde toen net op mezelf en leerde mezelf koken, jouw recepten leken toen nog te hoog gegrepen. Twee laptops en verdwenen bookmarks later ontdekte ik net de site toevallig opnieuw (merci kaffir limoenblaadjes!). Goed om te zien dat het nog altijd zo hard leeft, La Cucina gaat opnieuw in de bookmarks! Nu kan ik de recepten wel aan, denk ik zo :)