Eten in Eindhoven

Eten in Eindhoven

Carlo · 29/11/15 · Restauranttips · Eindhoven

Van Abbemuseum - La Cucina

Afgelopen weekend waren we op uitstap in Eindhoven. Normaal gezien had het een weekendje Parijs moeten zijn, maar gezien de omstandigheden van de laatste weken hadden we dan toch maar beslist van dat te verplaatsen (wat, gezien we niet alleen in Brussel, maar dan ook nog eens in Sint-Jans-Molenbeek wonen, achteraf gezien een euh... vrij surreële beslissing was).

Dat Eindhoven lang niet Parijs is, dat wisten we wel. Maar toch: het Philips-verleden, de remonte met design, het Van Abbemuseum, het Muziekgebouw...  Genoeg om nieuwsgierig te worden.

De stadskern van Eindhoven gaat volgens mij nooit echt serieuze brokken maken op de werelderfgoedlijst en heeft evenmin de charmes van het nabije Maastricht, maar desondanks: het is ons bevallen. Wat me erg opviel was de vriendelijke bediening overal - op café, in restaurants, in het hotel... Het staat in fel contrast met de soms plaatsvervangende schaamte die ik voel als ik zie hoe toeristen in Brussel behandeld worden.

Het eerste eetadresje dat we 's middags aandeden in Eindhoven was meteen spot-on. De Burger serveert kwaliteitsburgers in een leuk interieur. Ik koos voor de kipburger met rucola, tomatentapenade, buffelmozzarella & basilicum en nog een extra topping van jalapenos. Aan de overzijde verscheen een klassieke beef burger met extra cheddar. Beide waren top - net zoals de verse friet en de side-salad erbij. Pluim trouwens voor dat slaatje - met walnoten, halfgedroogde tomaatjes en beetroot chips veel meer dan wat we verwacht hadden.


Ik heb de gewoonte om elke keer als we ergens naartoe gaan op voorhand te checken of er nergens een leuk concert is dat we mee kunnen pikken en we hadden geluk: het Muziekgebouw organiseert in zijn foyer op 's zaterdags gratis "après-shopping" jazz-optredens. Wij genoten erg van het Daan Herweg Trio en van het kinderloos-aperitieven ;). Bij deze ook iemand eens influisteren dat bassist Pat Cleaver het niet slecht zou doen op een Bozar-podium.

Het begon toen al te kriebelen om een borrelgarnituur te bestellen (geen trip naar Nederland is compleet zonder!), maar gezien we maar laat had geluncht, leek ons dat een beetje des guten zu viel

Ons avondadres was Stadscafé De Vooruitgang. Alleen al voor het indrukwekkend interieur is deze plek een aanrader. Wij waren eigenlijk nog steeds vrij verzadigd van de burgers, maar mijn wederhelft had het uitstekend idee (great minds...) van ons te beperken tot een voorgerecht zodat we toch nog onze borrelgarnituur konden bestellen. A good time was had by all :)

De borrelgarnituur was zoals een borrelgarnituur moest zijn, maar ook door de voorgerechten waren we gecharmeerd. Ik had de gnocchi met gamba's, bosui en kerstomaatjes, terwijl aan de andere kant een smaakvol quinoa slaatje met olijven, rode ui, tomaat en feta en munt werd geserveerd.

Ik heb geen foto's van het excellente ontbijtbuffet de dag erop in Hotel Pullman Cocagne, maar wat hebben we genoten van nog eens ongestoorde languit te ontbijten en weekendkranten te kunnen lezen. Daarna gingen we richting het Van Abbemuseum voor een portie könst. Van wat we gezien hebben is mij vooral de heerlijke video-installatie van de Chinese kunstenaar Li Mu bijgebleven.  Samen met inwoners van zijn geboortedorp in China reproduceerde hij bekende kunstwerken uit de collectie van het Van Abbe en toonde ze in de huizen en straten van het dorp. De manier waarop de dorpsbewoners reageren op de kunstwerken is zalig.

Daarna gingen we richting Strijp-S, vlakbij de oude Philipsgebouwen. Strijp-S is creatieve reconversie ten voeten uit: gestripte industriegebouwen, hippe kledingzaken, bars en café's en een nieuwe versmarkt. Wij wilden eigenlijk lunchen in Onder de Leidingstraat, maar dat was helaas dicht omwille van een personeelsfeestje. Dan maar richting de versmarkt het Veem, niet dat dat zo een zwaarwichtige opgave was, zo een hal met allemaal kleine delicatessenzaakjes die schreeuwen "proef mij, proef mij!" :)

Wij genoten van een bord Turkse tapa's, een glas Pinot Noir en van de leuke sfeer. Daarna gingen we nog richting Bagel & Juice voor een afsluitende koffie & muffin. Toen wilden we nog afsluiten met boodschappen in de Albert Heijn, maar nam ondergetekende een verkeerde afslag waardoor onze timing met de immer gewaardeerde grootouder-babysitters in het gevaar dreigde te komen, dus om flessen Hugo, verse jalapenos (een tip, beste Belgische supermarkten, om uw verkoopcijfers te verdubbelen!), zoethout-drop van Klene, Alfez Parelcouscous en nog zoveel meer in te slaan, moeten we helaas nog eens terug.

Deel dit artikel: Tags: Restauranttips · Eindhoven