Bijten in de grote appel

Bijten in de grote appel

Carlo · 13/11/14 · Geproefd · New York

Eetadresjes in New York

Een collega van mij vertrekt aanstaande zaterdag naar New York en ik had al langer beloofd van nog wat culinaire tips mee te geven, dus belofte maakt schuld! Maar voor ik van wal steek een kleine "disclaimer": ik weet dat er mensen zijn die zo zot zijn van NYC dat ze er elk jaar of elk seizoen of elk maand of elke week naartoe gaan. Die er gids zijn geworden en way off the beaten track je de beste adresjes net links van zuid-oost Brooklyn tussen blok x en blok z (maar niet blok y, want dat is niet meer hip) kunnen aanwijzen.

Maar ik niet dus: mijn ervaringen zijn gebaseerd op 3 trips naar The Big Apple, twee keer als toerist en een keer voor het werk op een uitwisseling met onze Amerikaanse collega's. Ik heb toen het geluk gehad om op sleeptouw genomen te zijn door native New Yorkers. Ik heb toen ongelofelijk genoten van dat VIP dinner in Dizzy's coca cola club (alles is gesponsored in The States, check maar even dat bankje waar je op zit in Central Park) en handjes schudden met Wynton Marsalis (nadat we de repetitie van zijn big band mochten bijwonen, waar zowat de halve happening jazz scene van NYC in zat). Ik heb evenzeer genoten van de champagne in de pauze van de première in The Metropolitan Opera, heb me later vervloekt dat ik het adres niet heb opgeschreven van die ene Deli (neen, niet Dean & DeLuca) waar we na middernacht micro-brewed Amerikaans bier gingen kopen en van al die andere adresjes waar ze me toen mee naartoe hebben genomen.

Maar wat ik wel van die trip heb onthouden is dat New Yorkers en New York voor altijd een plekje in mijn hart hebben veroverd. Maar om terug te komen op mijn disclaimer: ja, ik ben ook gewoon toerist geweest in NY, zo eentje die waarschijnlijk tegen alle mogelijke onbeschreven regels gezondigd heeft. Eentje die nog wel een dozijn keer terug moet komen vooraleer hij echt recht van spreken heeft over de culinaire hotspots in deze stad.

Maar ha, dit is mijn blog, dus nèh. Hier zijn mijn culinaire tips.

(Nu, ons probleem met culinaire hotspots als New York is dat er eigenlijk maar drie "echte" eetmomenten per dag zijn: ontbijt, lunch en diner. Als we op reis zijn in van die culinaire walhalla's proberen we dat systematisch te stretchen met tussen-maaltijden (en trust me: vanaf 10u 's ochtends zijn aperitief-cocktails toegelaten), maar dan nog: you can only eat so much in a day. En helaas hebben we nog geen tijd (en geld) gevonden om weken te spenderen in NY.) Bon, genoeg gezegd, hier zijn mijn adresjes:

Eerst en vooral: ik kom graag in Whole Foods aan Columbus Circle. Al was het maar om die 5 meter rayon met fruitsla aan te schouwen en culinaire hebbedingen (smoked chipotle pepers bijvoorbeeld, probeer ze maar eens bij ons te vinden) in te slaan. Wie met een beperkt budget zit: hier kan je wel je gading vinden en ze hebben een ruim catering departement.

New York © La Cucina

Wij zaten op onze laatste trip op een appartement in Harlem vlakbij het Apollo Theatre en dus was The Red Rooster een must. Helaas lijkt dat een slachtoffer van zijn eigen succes te zijn geworden, en NY zou NY niet zijn als je niet overal maanden op voorhand moest reserveren. Dus zijn wij ernaast terechtgekomen bij Chez Lucienne, dat zich godbetert typeert als "a Parisian escape" in New York, maar wij hebben er wel lekker gegeten.

Daarna zijn we aan de overkant terechtgekomen in Corner Social, wat naar verloop van tijd ons stamcafé werd (hear hear, dus voor die week dat we er waren ;). Burgers, luidruichtig, locals en niet de toeristen van bij The Red Rooster én een happy hour: wij waren verkocht.

Ook een aanrader in dezelfde buurt: Harlem Shake Burgers. Zo vettig als maar kan zijn, maar mmm.

Als pizza-lovers (en toerist) hadden we eerst Grimaldi's in ons vizier, tot we het hele verhaal meekregen en resoluut voor Juliana's gingen. Aanrader.

Een ondergewaardeerd museum, maar met knappe tentoonstellingen is het Museum of the City of New York. Je kan het combineren met een wandeling in Central Park en een lunch bij Via Quadronno. Wij hebben ervan genoten.

Ik heb eerder al geschreven over de Amerikaanse celebrity-kok Mario Batali, maar die mens heeft dus een stuk of vijf restaurants in New York.Van vrienden heb ik gehoord dat Babbo over-rated is, maar wij gingen naar zijn Pizzeria Otto (ook de goedkoopste van de vijf ;) en hebben daar wel genoten van onze pizza met venkel en bottarga.

En dan zijn er die toevallige ontdekkingen, zoals het Rocking Horse Café in de buurt van Chelsea Market (http://www.chelseamarket.com/) en The High Line: super Mexicaan!

New York aandoen zonder een jazz'ke te doen zou zonde zijn. Wij hadden tickets in The Village Vanguard voor Peter Bernstein (Bill Stewart op drums!) en ondanks dat dat een van de meer toeristische clubs is: ik heb er ongelofelijk van genoten. Ook een aanrader en getipt door een collega jazz-fanaat: de Zinc bar. Wreed wijs.

New York © La Cucina

En ik schreef het al in het begin, maar als toeristen hebben we ook wel erg genoten van onze hot dog bij Nathan op Coney Island. Wat een magische plek trouwens, Coney Island.

New York © La Cucina

En voor de rest: walk them streets!

New York © La Cucina

Deel dit artikel: Tags: Geproefd · New York