Barcelona

Barcelona

Carlo · 25/06/07 · Geproefd

Bar - &copy, La Cucina

Toen ik een tijdje terug tijdens één van die mistroostige regendagen aan het surfen was op zoek naar een goedkope (uit)vlucht naar de zon botste ik tegen alle verwachting in vrij snel op twee goedkope tickets. Meestal begint zo een zoektochtje veelbelovend met allerlei schreeuwende promoties, maar eenmaal je echt begint te zoeken, stuit je ofwel op een onverklaarbare fout in het reserveringssysteem ofwel blijkt de prijs van je ticket bij elke stap in het aankoopproces te verdubbelen. Maar deze keer niet dus! Ik ga geen reclame maken, maar ik was wel uiterst tevreden van onze heen- en terugvlucht naar... Barcelona!

Hoog tijd voor een culinair reisverslagje dus! En om maar met de deur in huis te vallen: in Barcelona sterven van de honger is een moeilijke zaak! Overal waar je om je heen kijkt, en zeker in het oude stadsgedeelte rond de Ramblas, tref je gezellige restaurants, drukke tapas-bars en verleidelijke ijssalons aan. Het ziet er allemaal heel aantrekkelijk uit, maar waar veel toeristen zijn, wil je toch altijd net die plekken vermijden waar je genadeloos teveel betaalt voor een miezerig toeristisch menu. Behoudens één adresje dat wat duur uitviel, vonden we alvast verschillende leuke culinaire plekjes terug voor onze bescheiden beurs. Onze ochtenden begonnen steevast met een goede straffe koffie en een bordje churros. Niet echt goed voor de lijn, maar wel lekker:

Churros - &copy, La Cucina

Op reis in het buitenland ga ik altijd graag naar lokale markten en een kijkje in de Mercat de la Boqueria op de Ramblas stond dan ook op mijn verlanglijstje. De markt is redelijk klein, maar bijzonder kleurrijk. Je vindt er alles van vis tot vlees en groenten, maar wij waren toch het meest onder de indruk van de hoeveelheid exotisch fruit. Een aantal kraampjes bieden heerlijke verse vruchtensappen aan van de meest uiteenlopende soorten fruit (€ 1,5 - € 2) en je vindt er kant-en-klare schaaltjes gesneden exotisch fruit.

La Boqueria - &copy, La Cucina

La Boqueria - &copy, La Cucina

La Boqueria - &copy, La Cucina

La Boqueria - &copy, La Cucina

Vanuit België had ik het grootmoedig plan om een kwart van zo een bil serrano ham mee te brengen, maar ter plekke bleek zo een kwart toch nog wel serieus groot om in de bagage te krijgen (laat staan nog smakelijk naar hier te brengen) en koos ik toch voor een luchtdicht verpakt kleiner stuk (dat ik nu verwerk in zowat alles dat ik aan het maken ben). Probeer trouwens zeker tijd vrij te maken voor een aperitief (een glas koele cider!) met een bordje serrano ham en heerlijke pata negra!

Jamon - &copy, La Cucina

In Barcelona moet je toch ook minstens één keer tapas gaan eten. Wij vonden een adresje vlakbij onze hostal, in de buurt van de Plaça del Pi, maar de naam ben ik helaas vergeten op te schrijven. Het concept is simpel: je kiest vrij uit een reeks uitgestalde schotels hapjes (in ons geval was het € 1,50 per tapa) en achteraf tellen de obers het aantal overgebleven tandenstokertjes (die je natuurlijk "eerlijk" achterlaat op je bordje..)

Tapas! - &copy, La Cucina

Tapas! - &copy, La Cucina

In La Barceloneta aten we in La Bombeta (Carrer de la Maquinista), een restaurant dat bomvol zat en waar de mensen in groepjes buiten aan het wachten waren op een tafeltje in het restaurant. Lekker, maar wel heel druk en nogal macho obers (maar dat is precies in heel Barcelona het geval).

La Bombeta - &copy, La Cucina

Een goede stop voor hongerigen onderweg naar het MACBA, het museum voor hedendaagse kunst, is Focacceria Buenas Migas aan de Plaça del Bonsuccés. Je vindt er lekkere focaccia's die je ter plekke kan opeten of meenemen. In dezelfde straat vind je Bar Castells, waar wij een eenvoudige maar heel smakelijke "plato combinado" (lomo, huevo, patatas, tomate y pimiento voor een luttele €5,90) aten:

Plato Combinado - &copy, La Cucina

Eveneens in de buurt vind je trouwens de heel mooie en grote boekenwinkel La Central. Een leuk, beetje bohémien straatje om 's avonds een terrasje te doen is C. Allada Vermell (niet zo ver van het Picasso-museum). Daar vind je ook Pizza Paco, waar je lekkere pizza's (rond €7) vindt (een "porcion" kost €2).

En dan... waren er nog die ontelbare plaatsjes waar we onze voetjes even de rust gunden bij een glas wijn, een ijsje, een bocadillo, een tortilla of een café cortado, maar waar we helaas te moe waren om ons culinair-journalistieke oog scherp te houden... maar waar jullie ongetwijfeld nog klaarhelder waren. Laat komen, die tips!

Deel dit artikel: Tags: Geproefd