Toen ik dit gerecht voor de eerste keer in Italië proefde wist ik pas goed wat "la vera cucina italiana" betekende.
Ingrediënten
- verse zeebaars (branzino/spigola)
- bloemige aardappelen (patate)
- takjes rozemarijn (rosmarino)
- salieblaadjes (salvia)
- knoflookteentjes (aglio)
- zwarte peperbollen (pepe nero)
- olijfolie (olio d'olivo)
- grof zeezout (sale grosso)
- citroen (limone)
Bereidingswijze
Marinade Doe twee eetlepels olijfolie in de kom waarin u de aardappelen gaat marineren. Maak de blaadjes los van de rozemarijn en hak ze grof evenals de salviablaadjes. Snij de knoflookteentjes in 2 (overlangs) of in 4. Kleinere stukjes look hebben de neiging om vlug te verbranden in de oven tijdens de bereiding van de aardappelen en smaken dan heel bitter. Kneus de zwarte peperbollen. Voeg kruiden, look en peper toe aan de olijfolie en meng. Let erop geen zout toe te voegen aan de marinade! Schil de aardappelen en snij ze in stukken (zoals voor gekookte aardappelen). Dompel ze niet onder in water terwijl u ze schilt. Was de aardappelstukken vlug en dep ze onmiddellijk droog. Voeg de aardappelstukken toe aan de marinade, meng de aardappelstukken door de marinade zodat alle stukken bedekt zijn met olie en kruiden. Dek af met een doek en zet opzij voor minstens 1 uur. Roer regelmatig de marinade voorzichtig om. Aardappelen in de oven Bedek de ovenplaat met aluminiumfolie. Schik de aardappelstukken op de plaat in één laag en laat plaats in het midden van de plaat vrij voor de vis. De aardappelstukken mogen namelijk niet meer verschoven worden eens ze in de oven geplaatst zijn! Stooi nu pas het zout over de aardappelen. Heeft u geen grof zeezout, dan kan gewoon zout ook. Plaats de plaat in het midden van de voorverwarmde oven op 180°C. Bak de de aardappelen 15 à 20 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken). Vis in de oven Vraag je visboer de baars te ontschubben en leeg te maken, de kop laat je eraan zitten. Reinig de vis en was hem grondig. Dep de vis droog. Leg in de buikholte van de vis een volledig takje rozemarijn. Strooi gekneusde zwarte peper en grof zeezout in de buikholte. Strijk een eerste kant van de vis lichtjes in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Draai de vis om, maak enkele insneden in de zijde duw er enkele zwarte peperbolletjes in en plaats er telkens stukje citroenpel in. Strijk nu ook deze kant van de vis lichtjes in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Haal de plaat met de aardappelen uit de oven en leg de vis met de ingesneden zijde naar boven tussen de aardappelen. Verschuif de aardappelstukken niet. Plaats de ovenplaat met aardappelen en vis terug en bak nog eens 15 à 25 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappelstukken en de grootte van de vis). Opdienen Na de vereiste baktijd wordt de plaat uit de over gehaald. De aardappelstukken zijn goudbruin en zacht van binnen, de vis is volledig gaar. Verdeel de aardappelstukjes over de borden. De vis komt makkelijk van de graten en kan ook verdeeld worden over de borden. Dien op met knapperig stokbrood of ciabatta en een lekkere pinot grigio of andere droge witte wijn. Een frisse salade past hier prima bij.
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Superlekker.
Had een echte lekkerbek op bezoek en die vond het heerlijk.
Freya · 20/04/07
t""ziet er allemaal lekker uit, wil het wel ééns uitproberen thanks
chrisje · 12/01/13
wat heerlijk, heerlijk, ik ben gek op dit soort recepten
ik ga het snel proberen.
gre · 26/04/11
een echte aanrader
zeer lekker
edith · 23/05/11