Kippenbouillon maken

Willy Delcart · Sauzen en dips · > 60 min · Niet-vegetarisch

Dit recept heb ik van Peter Goossens Klassiekers. Het is wat aangepast aan mijn mogelijkheden. U bent gewaarschuwd: het vraagt tijd en moeite. Voor een gepensioneerde leerkracht en een gepassioneerd hobbykokje is dat geen probleem. Voor mensen die uit werken moeten, is het dat wel. Het resultaat is echter superheerlijk. Weet wel: dit is geen gerecht! Het dient tot verdere gerechten. Maak dit dus vooraf.

Ingrediënten

Voor +/- 1,5 liter bouillon:

  • 1 robuuste goede kip (bv. maïskip),
  • 4-8 kippenvleugels (eigen toevoeging),
  • Groenten: 2 wortels, 1 grote ui, 2 dunne stukken selder (met wat blad),
  • 1 volledige stengel prei met nog wat groen aan mag.
  • Kruiden: 2 tenen platgedrukte look, 2 laurierblaadjes, 2 takjes verse tijm,
  • wat peterseliestengels, 5 zwarte peperbollen, dikke snuif zout.

Bereidingswijze

1. Snijd de kip: billen er af (neem de fileetjes mee) verdeel in 4 (boven-, onderbillen). Snijd de borst langs het borstbeen, snijd het wensbeen in 2 (gebruik daarvoor een zwaar mes). Laat de vleugel aan de borst. Verdeel elke borst in 2 (1 stuk met vleugel, 1 stuk zonder vleugel). Snijd de vleugeltoppen er af, kook deze wel mee in de bouillon. Verdeel het karkas in 3 stukken. Gebruik een hakmes of een kippenschaar. Verwijder het teveel aan vel (niet meekoken). Snijd de vleugeltoppen van de extra kippenvleugels af. Kook ze wel mee. 2. Was de groenten en de kruiden. Snijd de groenten in grove stukken. Kneus de peperbollen. 3. Kook eerst het karkas in ca 1,5 liter water. Schuim af. Doe er dan de rest van de kip, de groenten en de kruiden bij. Voeg een dikke snuif zout toe (niet te veel). 4. Breng aan de kook. Draai het vuur lager zodra de bouillon begint te koken en laat ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen. Haal de kip er uit en zeef de bouillon. 5. Laat afkoelen en zet een nachtje in de koelkast. Verwijder de dag nadien het vet. TIPS: ✽ Bouillon maak je zeker 1 dag vooraf. ✽ Bewaar de stukken kip voor een Gentse waterzooi in een koelkastdoos. ✽ Pel de kip en bewaar het vlees voor een koninginnepastei in een koelkastdoos. ✽ Vries het teveel aan bouillon eventueel later in. ✽ De kippenvleugels worden gebruikt om extra smaak aan de bouillon te geven. Het is mogelijk in plaats daarvan een kippenbouillonblokje te gebruiken. Ik houd het echter bij het meer natuurlijke omdat elk merk bouillonblokje een eigen smaak en zoutgehalte heeft. ✽ Het bovendeel van het kippenvleugelvlees kan mee in de waterzooi of de koninginnepastei.

Deel dit recept: Tags: Sauzen en dips