Een ei pocheren (tips, hoe en waarom)

Willy Delcart · Bijgerechten · 5-10 min · Niet-vegetarisch

Wie kan nu geen ei pocheren? Wel ik kon het niet, nu wel. Alles is 'stiel' en ambacht, ook koken. En ik ben absoluut geen professionele kok. Met behulp van profkoks op tv ben ik dan toch er in geslaagd om een ei deftig te pocheren. Ik deel graag met iedereen deze kennis en hoop dat er geen domme dingen in staan.

Ingredi├źnten

  • een ei
  • azijn
  • zout
  • diepe kookpot
  • badje met ijswater
  • schuimspaan
  • kommetje

Bereidingswijze

Het lijkt eenvoudiger dan het is. Bedenk dat de gaartijd van een gepocheerd ei net dezelfde is als die van een zachtgekookt ei. Zet vooraf een badje gezouten ijswater klaar. Gebruik ijsblokjes of een coolpak uit de diepvriezer. Zorg voor een diepe goed gevulde kookpot water. Breng het water met flink wat witte azijn aan de kook en houd het heet, net onder het kookpunt. De azijn zorgt voor het snel stollen van het eiwit. Doe geen zout in het water omdat zout het stollen van het eiwit tegenwerkt. Breek het kakelverse ei recht uit de ijskast in een kommetje. Koud eiwit stolt gemakkelijker. Breng het water al roerend in beweging (draaikolk) giet met een vloeiende beweging het ei in het draaiende water. Laat 3 tot 4 minuutjes garen, naar gelang de grootte van het ei. Haal met een schuimspaan het ei uit het water en leg het dadelijk in het koude zoute bad. Zo voorkom je dat het verder gaart en het zout zal de zure bijsmaak van de azijn wegnemen. Om het gepocheerde ei opnieuw warm te maken, is het voldoende het even in warm water te leggen, laat niet meer koken. Tips op een rijtje: Hoe verser het ei hoe beter. Gebruik goed wat azijn in het water. Houd het kookwater draaiend en de temperatuur net onder het kookpunt. Gebruik koude eieren. Breek het ei vooraf in een klein kommetje. Pocheer niet meer dan twee eieren tegelijk. Stop het garen met een zout ijsbad.

Deel dit recept: Tags: Bijgerechten

Reacties

prima tips! Eieren waren perfect!

Mijn ei had een iets langere gaartijd nodig dan vier minuten, maar voor de rest zeer behulpzaam recept.

zeer interessant, ik ga dit zeker uitproberen

...Euh...kakelvers ...uit de frigo..?!?! Prima plan maar na luisteren naar frigo en voelen aan de kiekens.......neej...kan toch niet..dan maar van de winkel. En bij deze vonden wij de tijdsduur van 02.38 meer dan voldoende voor het bereiken van een perfect (voor ons dan) gepocheerd ei. Euhm..aja ..alvast bedankt voor de tips hebben geholpen. Groeten Laura &Vincent