De Nederlandse keuken is sterk beïnvloedt door de smaken uit voormalig Nederlands-Indië, het tegenwoordige Indonesië. De ""blauwe hap"" heeft van oudsher een vaste plek in het weekmenu van de meeste huishoudens. Vandaag de dag uit zich dat vooral in de Pasar Malam Besar in Den Haag, een grote markt met etenswaren waar men ook heerlijk Indisch kan eten, en duizend-en-één gemakkelijke boemboes van Conimex, Toko Lien en andere gemaksmerken in de supermarkten. De tijd van ""tempo doeloe"" lijkt voorgoed voorbij, maar gelukkig zijn er nog steeds mensen die zich herinneren hoe het moet. Zo ook destijds mijn ""tante"" Corrie, een oerhollandse naam waarachter een kleine maar krasse Javaanse dame schuilging. Ze maakte de goddelijkste sambals, sateh, sajoer lodeh, dajing kecap, gado gado, noem maar op. Maar wat me het beste bijgebleven is, is haar nasi goreng (met extra pit), waarvan ik hoop dat u het recept onthouden zult voor het nageslacht.
Ingrediënten
- een half pak rijst, drooggekookt en koud
- 100 g gesneden ham, in blokjes, of ander gaar vlees
- 100 g grote gepelde garnalen
- 50 g spekreepjes
- 400 g gesneden groente zoals witte kool, prei, wortel, taugé, paprika, eender wat voor handen is of hoe de smaak is
- 2 theel sambal oelek (gebruik van sambal altijd even testen alvorens de halve pot er in te kwakken)
- 2 theel gemalen koriander
- 2 theel gemalen laos (ook wel galanga, of gember)
- 2 theel gemalen komijn
- 2 uien, gehakt
- 3 of 4 teentjes knoflook, geperst
- mespuntje trassie oedang (schrik niet van de stank, dat valt later reuze mee)
- ketjap manis
- zonnebloemolie
- zout
Bereidingswijze
Olie goed verhitten in een flinke zware wok. Ui bakken, dan heel vlug sambal en kruiden toevoegen, als laatste de knoflook en vlug omscheppen. Voeg dan de groente toe, in volgorde van garingstijd. Zeer kort verhitten, het mag niet zacht worden. Voeg dan de rijst toe, en bak deze mee tot alles warm is en de rijst goudbruin glanst. Voeg als laatste het vlees en de garnalen toe, en verhit het even kort. Op smaak maken met zout en kecap manis. - wij eten het thuis altijd traditiegetrouw met pindasaus (gemaakt van pindakaas, melk, gember, sambal en wat kecap) en gefrituurde uitjes (kant-en-klaar te koop maar om het zelf te maken even fijngesneden uien knapperig frituren, heel simpel), ik persoonlijk heb ook zeker een flinke dot atjar tjampoer nodig, ingemaakte zilveruitjes en augurken, dat smaakt zo lekker bij de sambal - bij gebrek aan geld maken we het zonder vlees en garnalen, maar met een krokant gebakken ei - zie voor lekkere bijgerechten de website www.kokkieblanda.nl eens, zeker de moeite waard!
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Indeed-indeed, een goddelijk recept. Echter...de olie wordt geabsordeerd door de kruiden zodat het moeilijk is om de rest nog te wokken. Wie weet een oplossing?
Kees · 22/08/09
Laos is wel galanga maar geen gember. Gember is djahe
Oma H · 24/06/08
Het recept lijkt me lekker, maar in Indonesie wordt vanwege de Islam geen varkensvlees gebruikt! Ik denk dat de nasi met rundvlees, kippenvlees of eventueel geitenvlees (kambing) wordt bereid.
In tegenstelling tot in Europa, wordt nasi in Indosnesie als ontbijt gegeten.
Het zijn eigenlijk de opgebakken restjes van het avondmaal.
mia · 30/03/09
inderdaad,werd in indonesie nasi goreng als ontbijt gegeten.
in mijn familie werd het door de ouderen gedaan,tot mijn grote
verbazing.
maar ik ben van alle markten thuiis,ik bedoel,ik lust bijna alles.
gre · 25/04/11
Ik denk dat de auteur bedoelde dat men laos maar ook gember kan gebruiken. Dit heb ik in ieder geval gedaan en het stoorde zeker niet. Dit was de lekkerste nasi die ik ooit klaarmaakte, met pindasaus en zelfgemaakte atjar tjampoer erbij. Bedankt voor het lekkere recept!
Gaëlle · 07/09/08
heel samakelijk en gemakkelijk klaar te maken
gijs · 10/03/07