Jasmijn rijst

soma · Bijgerechten · Thaïse keuken · 15-20 min · Niet-vegetarisch

Iedereen lijkt zo zijn eigen manier te hebben om rijst klaar te maken. Deze methode werkt voor mij het best voor een luchtige, ""fluffy"" rijst als begeleiding bij diverse Thaise gerechten. Voor een goed resultaat is het erg belangrijk dat de rijst tijdens en na het koken afgedekt blijft.

Ingrediënten

(voor 2 pers.)

* 1 (grote) kop jasmine rice
* water
* snufje zout (naar smaak)

Bereidingswijze

Doe de rijst in een kookpot, en giet er koud water bij. Roer erin met je hand zodat het overtollige zetmeel zich losmaakt van de korrels en het water troebel wordt. Giet af in een zeef en spoel onder stromend water. Herhaal dit proces tot het water in de pot volledig helder blijft. Deze stap is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de rijst niet te pasteus en plakkerig wordt door het overtollige zetmeel. Doe de gewassen rijst weer in de pot en voeg 1 + 1/4 hoeveelheid water in verhouding tot de rijst toe. (In dit geval dus 1 + 1/4 kop). Laat de rijst 30 à 60 minuten in het water weken, tot de korrels spierwit zijn. Zo zullen ze niet barsten tijdens het koken en zullen ze een goeie ""bite"" behouden. Voeg indien gewenst een snufje zout toe. Zelf gebruik ik geen of heel weinig zout. Naar ik begrijp wordt in Thailand de rijst zonder zout gekookt en pas op het bord op smaak gebracht met sojasaus of vissaus. Zet de pot op een middelmatig vuur tot de het water begint te koken. Dek af en zet op het laagst mogelijke vuur. Laat 10 afgedekt sudderen tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Haal van het vuur (zonder te openen) en laat nog 10 minuten rusten. Open dan de pot en maak de rijst los met een vork. Meteen serveren.

Deel dit recept: Tags: Bijgerechten · Thaïse keuken