Zeewolf met pancetta en coulis van courgette

Carlo · Hoofdgerechten · 45-50 min · Niet-vegetarisch

Zeewolf met pancetta en coulis van courgette

Variatie op een lekker gerecht dat ik ooit eens at in een Corsicaans restaurant in Parijs. Het krokante pancetta-jasje rond de vis vormt samen met de zachte smaak van de courgette-coulis voor een heerlijke combinatie!

Ingrediënten

Voor twee personen:

  • ca. 250 gram zeewolf
  • 1 halve courgette
  • 4-6 sneetjes pancetta (kan eventueel vervangen worden door Italiaanse gedroogde ham)
  • 4 trostomaten met steel
  • rijst
  • 1 halve rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • gedroogde tijm
  • olijfolie
  • peper & zout

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden. Leg een groot stuk vershoudfolie (bedoeling is dat je er de zeewolf in kan wikkelen) op je aanrecht. Leg er vervolgens de sneetjes pancetta op, naast elkaar en een beetje overlappend. Kruid de zeewolf met peper en een beetje zout (let op want de pancetta is al zout) en leg die op de sneetjes pancetta. Wikkel met behulp van de vershoudfolie de pancetta stevig rond de zeewolf. Zet deze rol in de koelkast zodat de pancetta al wat kan intrekken in de vis en het een beetje "opstijft".

Was en verdeel de tomaten per twee stuks met de steel er nog aan. Zet ze in een ovenschotel met wat olijfolie en plaats in de oven tot ze sudderen, de schil begint te bruinen en scheurtjes krijgt. Eventueel kan je dit proces versnellen door ze onder de grill te plaatsen. Kruid met wat peper en zout en hou de tomaten warm. Snij ondertussen de courgette in kleine stukjes en versnipper een teentje knoflook. Begin met de knoflook aan te stoven in een lepel olijfolie. Voeg, als de knoflook begint te verkleuren, er de stukjes courgette aan toe. Kruid met peper en zout. Laat verder stoven op een zacht vuurtje tot de stukjes meer dan beetgaar zijn. Haal ze van het vuur en voeg er een klein theelepeltje thijm aan toe. Mix de stukjes tot een gladde massa en hou dit apart.

Haal de vis uit de koelkast en ontdoe die voorzichtig van de vershoudfolie. Snij met een scherp mes rolletjes "pancetta-vis" van ongeveer 3 à 4 cm. Bak ze in een goed warme pan op de pancetta kant aan met wat olijfolie, tot de pancetta langs alle kanten gebakken is. Plaats de rolletjes vis nu rechtop in een ovenschotel en laat nog verder in de oven garen tot de vis volledig gaar is (je kan de vis bijvoorbeeld ook al op voorhand bakken en als je gasten er zijn laten verder garen in de oven - idem voor de tomaten).

Ik heb dit gerecht geserveerd met rijst, maar je kan even goed hierbij aardappeltjes (gekookt of gebakken) opdienen. Voor de rijst: snij een halve paprika in blokjes. Bak die even aan in een potje met wat olijfolie. Voeg er één kopje rijst aan toe en laat die ook even kort meebakken. Voeg er anderhalf kopje water en een theelepeltje zout aan toe. Laat zacht koken tot de rijst al het water heeft opgenomen en beetgaar is (voeg eventueel wat water toe mocht de rijst nog niet gaar zijn). Probeer je borden voor te verwarmen (in de oven of microgolfoven) zodat het gerecht warm blijft terwijl je de borden schikt. Mocht je courgette intussen teveel zijn afgekoeld, dan kan je die opnieuw opwarmen in een pannetje. Maak een torentje van de rijst (warme rijst in een klein glaasje of kopje doen, even aandrukken en omgekeerd op het bord plaatsen).Lepel wat courgette coulis op de borden en verdeel hierop de rolletjes vis. Plaats de twee trostomaatjes met steel ernaast. Smakelijk!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

Carlo,

Ik heb in Toscane heerlijke uitjes gegeten. Ze waren zacht en zoet. Op de ene plaats waren ze koud, op een andere warm.
Heb je enig idee hoe deze lekkernijen gemaakt worden?