Sushi

Denise · Hapjes · 45-50 min · Vegetarisch

Mijn broer is dol op sushi en op een feest voor zijn 25e verjaardag hadden we een massale hoeveelheid sushi besteld. Sushi moet altijd heel vers gegeten worden en bewaard niet lang. We hadden iets teveel sushi denk ik en hebben de dag erna nog stapels sushi verorberd.

Ingrediënten

1 kg rijst, 1,100 l water, 110 cl rijstazijn, 100 g suiker, 28 g zout (voor 100 g rijst: 115 cl water, 1 sl. rijstazijn (bv. mirin), 1 tl.suiker, 1/2 tl. zout. Noribladen (geroosterd), te kopen in Oosterse winkel

Bereidingswijze

1. Breng het water aan de kook, voeg de meermaals gespoelde rijst hieraan toe, laat eerst op hoog vuur terug koken, dan op lager vuur enkele minuten (afhankelijk van de hoeveelheid rijst) en vervolgens op zeer laag vuur tot al het water opgenomen is. Kooktip: niet roeren in de rijst, af en toe eens schudden om de korrel niet te breken!

2. Laat de rijst nog een 15tal min. nawellen. Maak ondertussen het azijnmengsel klaar, breng alles samen zachtjes aan de kook tot de suiker en het zout opgelost zijn.

3. Doe de rijst in een grote kom en schep hem voorzichtig om met een lepel, zodat hij afkoelt, meng het azijnmengsel eronder. De rijst moet volledig afgekoeld zijn voordat dat je er rolletjes van maakt.

Sushi-garnituur: spinazie, warmoes en ander groen blad (geblancheerd en koud gespoeld), dunne omletreepjes (wat sojasaus toevoegen), dunne wortel-, courgette-, knolselder- en auberginereepjes, gebakken champignons (oosterse soort), verse gehakte kruiden, komkommer in reepjes

Kruiden: verse gember, wasabi, mierikswortelpasta.

Om de sushi te rollen, gebruik een sushimatje of een handdoek. Zet een kom koud water klaar om telkens de handen te spoelen. Neem de rijst met natte handen en spreid hem over het noriblad (blinkende kant naar boven). Leg er vervolgens wat garnituur op en rol de sushi op. Maak de rand nat met de vinger om dicht te plakken. Wat laten liggen.

Snij de rolletjes in hapklare rolletjes. Gebruik hiervoor een scherp mes dat je telkens met een natte doek schoonveegt. Tip : ook mogelijk met diepe lepel kleine hoopjes maken, omringen met reepje noriblad.

Dipsaus: meng 1 tl gember met 2 sl sojasaus
of 1 tl. wasabi met 3 sl sojasaus.
Wasabi = groene mierikswortel.

Gember wekt de eetlust op, bevordert de spijsvertering en gaat misselijkheid tegen.
Wasabi, groene mierikswortel, bitter en vurig in smaak, stimuleert de bloedsomloop, verjaart talmend vocht en versterkt uw chi. Vuur is het element van roem en wijsheid en is geschikt om een voorspoedig evenement te vieren.

Deel dit recept: Tags: Hapjes

Reacties

ik heb hier heel veel aan gehad, ik ga zelf voor het eerst sushi maken en wist niet precies hoe ik de rijst moest bereiden, nu wel! thanx

Sushi... altijd lekker!
Bij benodigdheden staat 'rijstazijn (bv. mirin)' Mirin is echter geen rijstazijn: mirin is zoet van smaak, terwijl rijstazijn (die voor sushi wordt sushisu genoemd) zuur van smaak is.
Als ingrediënten kan je ook rauwe reepjes zalm of tonijn gebruiken, gemarineerde makreel, zeebaars... Hetgeen er echter zeker bijhoort is 'wasabi', te koop in tubes (gebruiksklaar), en als poeder (aan te leggen met wat water). Wasabi heeft een scherpe smaak, en complementeert de sushi-smaak.
Smakelijk! :-)

Wat ook erg lekker is als vulling voor zo'n sushirol is bijvoorbeeld roerei (moet smeuig blijven als je dit klaarmaakt) en viskuit (potje lompviseieren, ziet er ook heel mooi uit als je de rol in stukken snijd: 8 stukken want dat brengt volgens de Japanners geluk), en ook een omelet van eieren gemengd met suiker, sojasaus en wat peper en dan in repen gesneden is heel smakelijk.
Groet van Barbara, ontzettende sushi-liefhebber

Hallo, welke vis gebruik je voor sushi en kan het ook met vlees ?

tip: gebruik de mirin om uw handen in te doppen zodat de rijst niet aan je handen kleeft !! idem voor uw mes!!

Gewoon je handen in een kommetje water doppen helpt ook al tegen klevende rijst!

mirin is kant-en-klare mengeling van rijstazijn zout en suiker, maar ik vind het beter zelf te mengen naar smaak, in principe enkel vis en zeedieren, hoewel ik één keer sushi van wagyubeef gezien heb