Japans slaatje

Carlo · Hoofdgerechten · 15-20 min · Vegetarisch

Japans slaatje - La Cucina

Dit zit in het departement snel klaar, gezond en lekker! Je kan dit slaatje, eigenlijk op een miljoen manieren bereiden. De inspiratie ervoor vond ik op reis in Japan, waar ik meermaals sortgelijke slaatjes proefde bij de lunch, in combinatie met sushi, miso-soep en tempura (mmm heerlijk trouwens, als ik eraan terug denk). Het exacte recept heb ik nooit teruggevonden, maar op basis van wat experimenteren ben ik bij iets terechtgekomen dat mij heel erg bevalt. De sesamzaadjes in combinatie met de dressing, de lente-uitjes en het scherpe van de chili zorgen voor een lekkere verfrissende smaak! Voorts doe ik er altijd komkommer bij, en deze keer witte kool, maar het kan even goed met fijn snippers wortel of sojascheuten. Meestal maak ik het met tofu, maar je kan er gerust fijne plakjes geroosterd rundsvlees, scampi of stukjes omlet aan toevoegen.

Ingrediënten

Het sap van 1 limoen, 2 eetlepels sesamzaadjes, 1 halve komkommer, twee handjes fijngesneden witte kool, 1 Thai chilipepertje, 1 lente-ui, lichte soya-saus, suiker, Japanse rijstazijn, peper, zout en een handje in reepjes gesneden tofu.

Bereidingswijze

Schil de buitenste schil van de komkommer. Schil vervolgens horizontale reepjes komkommer, helemaal rond, telkens je tot aan de zaadlijst komt. Snij het chilipepertje en de lente-ui in fijne ringetjes. Rooster de sesamzaadjes lichtbruin in een pannetje (zonder vetstof). Bak de tofu in een eetlepel olijfolie tot die een gouden kleurtje heeft. Kruid met peper en zout en zet apart. Meng voor de dressing het sap van 1 limoen met 1 eetlepel suiker, een snuifje peper, zout, 1 eetlepel soya-saus en 1 eetlepel rijstazijn (als je geen rijstazijn hebt, kan je eventueel een halve eetlepel gewone azijn gebruiken, maar die is scherper). Meng goed en proef even of het niet te bitter is (eventueel wat meer suiker toevoegen). Meng de kool, komkommer, lente-ui, chilipeper en tofu in een kom en overgiet met de dressing. Opnieuw goed mengen. Voeg er op het laatst de sesamzaadjes aan toe en meng opnieuw. Fris opdienen, de tofu mag een beetje lauw zijn.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

Het ziet er inderdaad lekker en fris uit. Ideaal om op te dienen als voorafje bij elk soort bezoek. Ik ga de combinatie eens proberen met wat scampi's die ik eerst in een pannetje met wat olie gebakken heb. Dat wordt weer smullen.