eendenborstfilet met witloof en provencaalse patatjes

Tom DC · Hoofdgerechten · > 60 min · Niet-vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 eendenborstfilets
  • 2 koffielepels honing
  • 1 kleine kg witloof
  • 1 hoek brie
  • 1 kleine kg aardappelen, in blokjes gesneden (van ongeveer 1 cm)

Bereidingswijze

* verwarm de oven voor op 100 à 120 °C * het witloof: o verwijder de buitenste (kapotte of vuile) bladeren van het witloof en snij ze in de lengte door. o smelt wat bakboter (naar smaak) in een grote braadpan en leg het witloof met de bolle kant naar beneden in. als het witloof aan de buitenkant een kleurtje heeft, draai ze dan om, zodat de gesneden kant naar beneden ligt en giet er een beetje water in (dit water verdampt in het witloof en stoomt die eigenlijk gaar) o als het witloof beetgaar is, haal je het uit de pan, schik het in een ovenschotel en leg er dunne plakjes brie op o steek dat in de oven van 100 °C * de patatjes: o maak de tenen look los van de bol en plet ze zonder ze te pellen. o giet in en braadpan een halve cm olijfolie en zet die op een middelmatig vuur o doe daar een handvol provencaalse kruiden in en daarna de look en de aardappelen o af en toe roeren en ongeveer een 20 à 30 minuten laten bakken (je kan ze daarna ook warm houden inde oven van 100 °C) * de eendenborstfilet: o snij met een scherp mes de vetkant in zodat je een ruitstructuur krijgt. o leg de filets met de velkant naar beneden in een braadpan zonder vetstof en zet die op een hevig vuur. o na 5 minuten zal er al heel wat vet gesmolten zijn en zal de vetkant al een lichtbruin korstje hebben o draai de filets om en bak ze nog 5 minuten aan de vleeszijde tot er een lekker bruin korstje is. o haal ze uit de pan (het vet is heerlijk om wildbereidingen mee te doen (of kip, of ...) en leg ze met de vetkant naar onderen in een ovenschaal o lepel op elke filet een koffielepel honing en zet alles nog minstens 15 minuten in een oven van 100°C, zo heb je warm, maar toch rosé vlees... serveren: snij de filets in de lengte door en geef per persoon een halve filet, schep er een beetje van het witloof en de patatjes bij en klaar is kees. ik vind dit een mooi contrast tussen het zoete van de filet, het bittere van het witloof en het hartige van de patatjes

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

ziet (allez, leest) er lekker uit ! ga recept dit WE uitproberen.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te gaan.