Beef Lok Lak

Bart De Pauw · Hoofdgerechten · 35-40 min · Niet-vegetarisch

In november 2010 een rondreis gedaan in Cambodia. In Battambang hadden we een gids Sambath, die 's avonds ook kookcursussen gaf. We werden er hartelijk verwelkomd door zijn ganse familie. Dit receptje is één van de enkele heerlijke gerechten die we die avond klaargemaakt hebben. Het is eenvoudig om klaar te maken, en o zo heerlijk van smaak.

Ingrediënten

Voor het vlees :

600 g rundvlees, in kleine reepjes gesneden
2 el oestersaus
2 el kippenbouillon (in poedervorm)
1 el gemalen zwarte peper
1 el chili olie
1 el sesamolie
1 el arachideolie
3 tenen look, gesnipperd
1 el suiker
1 el bloem
1/2 tas water

Voor de pepersaus :
1 el limoensap
1/2 tl zout
3 tenen look, gesnipperd
1 el sesamolie
3 el water
1 tl gemalen zwarte peper
1 el suiker

Bereidingswijze

Voor het marineren van het rundvlees : Voeg alle ingrediënten samen in een kom, enkel look, arachideolie, bloem en water NIET. Minstens 20 minuutjes laten marineren, langer mag ook. Voor het bereiden van de pepersaus : De look even aanfruiten in een wok tot hij lichtbruin is. Daarna al de rest van de ingrediënten toevoegen aan de wok, en een minuutje verder laten doorkoken. Daarna deze saus verdelen over kleine kommetjes. bij het serveren geef je iedereen zo'n klein kommetje met de saus erin. Voor het afwerken van het vlees : Verhit arachideolie in een wok, voeg de look toe. Zodra de look lichtbruin ziet, voeg je het gemarineerde vlees aan de wok toe. Even goed doorbakken. Ondertussen bloem en water mengen (evt in de kom van het gemarineerde vlees voor de smaken) en dit na enkele minuten toevoegen aan het vlees. Wanneer de saus wat is ingedikt, mag je de wok van het vuur nemen. Vlees serveren op een bord, met hierop wat sla, ui, schijfjes komkommer en schijfjes tomaten. Qua groenten kan je hier verschillende Aziatische groenten bij serveren (die evt licht zijn aangebakken in een pan met een klein beetje van de pepersaus erovergegoten....)

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

wat is een 1/2 tas water? verder mis ik wat tomatenpuree/ saus, maar ziet er compleet uit!

1/2 tas : gewoon wat water om je bloem in op te lossen, iets van een 100 ml ofzo ?
Op het internet vind je enkele recepten van Beef Lok Lak met tomatenpuree, maar zo hebben we het niet aangeleerd in Cambodia. Door de oestersaus en de verschillende olien krijg je al iets van saus, en door dan nog water en bloem toe te voegen had ik naar mijn gevoel genoeg saus...

heb het nog niet geprobeerd maar ga het zeker doen.Gr.jenny