Gisteren gezellig etentje met broer en schoonzus. Ik kreeg 10/10 voor de goede saus ! Gemakkelijk want je kan de saus op voorhand maken.
Ingrediënten
- 4 tournedos (rundsvlees) van 200 g elk.
- 30 g boter
- ½ wortel in kleine blokjes gesneden
- 4 steeltjes peterselie
- 1 snede gerookt spek of 1 pakje blokjes
- ½ glas cognac
- ½ rode porto
- ¼ l rode wijn
- ¼ l gevolgelteboullion
- Zout en peper
Bereidingswijze
Laat de 30 g boter smelten en laat daarin de halve wortel uitzweten. Voeg de peterseliesteeltjes en de spekblokjes aan toe en laat opnieuw uitzweten zonder te kleuren. Voeg er de cognac aan toe en laat wat uitkoken. Voeg de porto toe en laat even koken. Voeg nu de rode wijn er aan toe en laat uitkoken tot de helft. Het uitkoken laten stoppen door toevoegen van gevolgelteboullion. Verder laten uitkoken tot de helft. De saus door een zeef gieten De saus laten afkoelen om er eventueel het vet van af te scheppen. Terug aan de kook brengen en binden met wat boter en bloem of maïzena voor bruine sausen. Het vlees met laagje vet rond afbakken tot saignant, rosé of à point. Vlees overgieten met de saus en de rest apart serveren. Fijne boontjes (in pakjes met spek omwonden of niet) passen hier goed bij. Ook een tomaatje gevuld met ajuin/look/ paneermeel in de oven, kan er bij opgediend worden. Wil je het wat duurder en chiquer maken, leg een klein rond foie gras op het vlees.
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Weet je hoe foie de gras gemaakt wordt????
Limeke · 10/11/08
Recept was prima. Ik maakte reeds een wijn saus, maar wilde even kijken hoe anderen dat maken. Ik heb wel Whiskey i.p.v. Cognac gebruikt en ik heb een klein sjalotje erbij gedaan. Past perfect bij een ossenhaas tournedos.
Jacek Buchta · 27/01/10
Limeke, ik ben helemaal met je eens. Ben 100 % tegen maken van foie gras!!!
Belachelijk om die arme beesten zo vet te mesten dat ze amper kunnen lopen.
Jacek Buchta · 27/01/10
Klassiek genieten . En perfect te maken . Top recept
JT · 21/09/07