Orloff gebraad (gebraad Orlov)

Willy Delcart · Hoofdgerechten · > 60 min · Niet-vegetarisch

Het gerecht werd in de 19de eeuw gecreëerd door een chef met grote reputatie: Urbain Dubois (1818-1901). Urbain werkte toentertijd als chef bij Prins Nikolay Alexeyevich Orlov in Rusland. Hij werd bekend om zijn architectonische kunstige bouwsels (pièces montées) bij de presentatie van zijn gerechten en het opdienen 'op zijn Russisch' (gerecht na gerecht, alles warm en met heel wat bedienend personeel), tot dan toe onbekend in onze West-Europese gastronomie.

Ingrediënten

1 varkens- of kalfsgebraad van ± 850 g
250 g champignons
50 g gemalen gruyère
4 à 5 sneetjes gruyère-kaas (of gelijkaardige, zoals Leerdammer)
4 à 5 sneetjes gekookte ham
2 dl room
een beetje runderbouillon of kalfsfond
vetstof, peper, zout

Bereidingswijze

1. Kruid het gebraad en bak het aan één kant gedurende 10 minuten, dan op de andere kant gedurende 15 minuten. 2. Let goed op dat de vetstof niet aanbrandt, voeg geregeld een klontje koude vetstof toe. 3. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, dek af met zilverpapier. 4. Doe ondertussen de in schijven gesneden champignons in dezelfde braadpan en stoof ze aan. 5. Voeg een beetje runderbouillon en/of wat fond toe, doe er de room bij en laat even opkoken. 6. Snijd ondertussen het vlees in schijven en leg om beurt een stukje gebraad, een dun sneetje kaas en een sneetje hesp tot heel het gebraad in de ovenschaal ligt. 7. Giet er de champignonsaus over en strooi gemalen kaas over het geheel. 8. Zet gedurende 10 minuten onder de grill. 9. Serveer bij voorkeur met krokketjes of frieten en worteltjes met erwten.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

Hei
Dat ziet er haalbaar uit.Eindelijk eens gemakkelijk.Liefs.

we zijn met 10,wat en hoeveel moet ik kopen,bestellen, baktijd enz....
graag antwoord.
MVG