Dit typische Grieks familiegerecht vraagt veel tijd en moeite. Maar, goed uitgevoerd, zal je het nooit zo goed in een Grieks restaurant eten. Zeker niet in Griekenland zelf. Het gerecht laat zich in porties zeer gemakkelijk invriezen. De voorbereiding kan bovendien in twee dagen.
Ingrediënten
Benodigdheden voor ongeveer 6 personen:
De benodigdheden zijn ‘ramingen’. De hoeveelheden worden vooral bepaald door de afmetingen van de ovenschaal..
4 verse aubergines, 3 courgettes, 3 grote vastkokende aardappelen, 2 rode paprika’s, 500 g gemengd gehakt (varken-rund), 2 uien, 2 tenen look, bladpeterselie, 2 blikken roma-tomaten (uitgelekt), 1 klein doosje tomatenconcentraat, 3 EL boter, 4 EL bloem en ca. 1 liter melk (voor een dikke bechamelsaus), 200 à 300 g strooikaas, olijfolie, peper, zout, gedroogde oregano, een TL suiker (facultatief)
Bereidingswijze
1. Bereid de groenten voor: Was en snijd dan de aubergines in lange repen van -/+ 0,5 cm dik (niet schillen). Bestrooi ze met grof zout en zet ze een halfuur koel opzij. Spoel ze dan af in water en dep ze onmiddellijk droog. Was de paprika’s, verwijder de kern en de pitten. Snijd langs de ribben en schil ze met een dunschiller. Snijd de stukken in brede repen. Was en snijd dan de courgettes in repen van dezelfde dikte als de aubergines (niet schillen). Pel de uien en de look, snipper ze fijn. Schil de aardappelen en kook ze halfgaar in gezouten water. Giet af en laat afkoelen. Snijd zoals de aubergines. Was een bosje bladpeterselie en hak het fijn. 2. Grill de groenten: Bestrooi de aubergine, de paprika’s en de courgettes met wat peper en zout. Bestrijk ze met olijfolie. De aubergines nemen meer op dan de courgettes of de paprika’s. Zorg voor een hete grill of een hete grillpan. Grill aan beide kanten tot beetgaar. 3. Maak de sausen: De tomatensaus: Verwarm wat olijfolie in een stoofpan. Bak eerst het gehakt rul op een hoog vuur in een weinig olie. Stoof dan de uien, de look en de peterselie mee. Voeg een afgestreken theelepeltje suiker toe. Doe er vervolgens de tomatenpuree en de stukjes tomaten bij. Kruid met wat oregano. Laat de saus nu zachtjes sudderen gedurende een 15-tal minuten. Laat in elk geval het vocht voldoende uitkoken. Plaats dus zeker geen deksel op de pot. Eens de saus wat is afgekoeld, voeg er dan wat geraspte kaas aan toe (ca. 50 à 100 g naar smaak) en meng goed. De bechamelsaus: Bereid met boter, bloem en melk een dikke béchamel. Laat 3 EL boter zacht smelten. Bestrooi met 4 EL bloem, roer goed en laat 2 à 3 minuten ‘drogen’. Giet er dan een weinig koude melk op en roer stevig met een garde. Voeg melk bij tot een dikke saus. Werk af met wat nootmuskaat en het sap van een halve citroen. 4. Bouw de ovenschaal: laag 1: aubergine, courgettes, aardappelen, paprika’s laag 2: gemalen kaas laag 3: gehakt-tomatensaus laag 4: aubergine, courgettes, aardappelen, paprika’s laag 5: gemalen kaas laag 6: bechamelsaus 5. Bak in de oven: 180°C gedurende 45 minuten. Bemerkingen en tips: Mousaka laat een goede voorbereiding (mise-en-place) toe. Groenten, tomatensaus en opbouw tot en met laag 5 kunnen op de eerste dag. Bewaar de ovenschaal op een koele plaats. Dek de schaal af met plasticfolie. Deze werkwijze komt ten goede aan de smaak. Maak de bechamelsaus de tweede dag (voor het opdienen). Het is mogelijk de aubergines, courgettes en paprikastukken in een pan te bakken. Een grill of een grillpan is echter beter. Zo voorkom je een te veel aan olie. De bechamelsaus mag een stevige dikte hebben, maar zorg er voor dat de laag bechamel niet té dik is, een centimetertje volstaat. Kaasliefhebbers kunnen bovenop de bechamel nog een laagje kaas strooien alvorens de schaal in de oven gaat. Grieken gebruiken als strooikaas hun ‘graviera’. Beter niet doen! Gruyère of Emmenthal is stukken beter. Het feit dat er toch 4 redelijk dikke lagen moeten gebouwd worden (de strooikaaslagen komen niet in aanmerking wat de dikte betreft), vraagt om een diepe ovenschaal. Snijd de lengte van de groente-repen dusdanig dat ze ongeveer overeenkomen met de afmetingen van de ovenschaal. Dat de groenten elkaar hier en daar iets overlappen, doet geen afbreuk aan het gerecht. Koude mousaka bewaart goed in de koelkast. Snijd de mousaka vooraf in porties vooraleer op te warmen in de microgolf of in de oven. Invriezen in porties kan perfect. Mousaka is een typisch Grieks familiegerecht. Elke familie gebruikt haar eigen (geheim) recept. Met of zonder courgettes of paprika’s. Veel of weinig aardappelen, het kan allemaal. Het zou me niet verbazen dat ze als tussenlaag ook fetakaas durven gebruiken. Bedenk echter dat de hoofdingrediënten aubergines, gehakt, tomaten, aardappelen en bechamel zijn. Zonder deze vijf geen mousaka!
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
recept
verhoye · 05/10/12