Tom Yam

Hélène · Soepen · Thaïse keuken · 25-30 min · Niet-vegetarisch

Een van de gerechten uit de Thaise keuken waar ik zot op ben is Tom Yam, een heerlijke maar erg pikante soep. De soep karakteriseert zich ook door een vrij bittere smaak (door het citroengras en het limoensap). Elke streek in Thailand heeft ook zijn eigen versie van Tom Yam, soms meer/minder pikant. Maar de beste Tom Yam heb ik in Maleisie gegeten, op straat toen we aan het rusten waren tussen twee busritten door. Het oude dametje aan een straatkarretje was zo blij dat ik bij haar een soep bestelde dat ze er haar levenswerk van gemaakt heeft, op nog geen 10 minuten stond daar de lekkerste Tom Yam voor mij te dampen. Ze is er zelf bij gaan zitten en heeft mij de hele tijd met haar tandeloze glimlach en pretoogjes aangekeken.

Ingrediënten

Voor 4 personen: 250g gepelde scampi (hou de schalen bij voor de bouillon!), 750 ml water, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 5 blaadjes van de kaffir limoen, 3 dunne sneetjes galangal, 1/4 kop Thaise vissaus, 2 stengels citroengras (enkel het onderste gedeelte in stukjes van 2cm gesneden), 2 in plakjes gesneden sjalotjes, 1/2 tas in plakjes gesneden shitake, 5 groen chili pepers, het sap van 1 limoen, 1 eetlepel fijngehakte koriander.

Bereidingswijze

Laat de schalen van de scampi 10 minuten in water koken. Giet het mengsel door een zeef en hou de bouillon in een kookpot.Voeg er de look, de blaadjes van de kaffir limoen, de galangal, de citroengras, sjalot aan toe en laat verder koken. Voeg er daarna de shitake en de chilipepers aan toe (eventueel geleidelijk aan om te zien of het niet te pikant wordt). Laat 2 minuten zacht koken. Voeg er op het einde de scampi en het limoensap aan toe. Laat de scampi gaar worden. Dien op met verse koriander erover gesprenkeld.

Deel dit recept: Tags: Soepen · Thaïse keuken

Reacties

Heerlijk, zelf doe ik een beetje suiker bij. En in plaats van scampie (is me te duur) doe ik kip of gewone koolvis

Zou graag willen weten in welk gedeelte van Maleisie je tom Yam had gegeten. wij gaan regelmatig naar maleisie en ben benieuwd waar je de lekkerste tom yam hebt gevonden. groetjes Annette

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te gaan.