Toast met artisjok, mozzarella en italiaanse ham

Thomas Lecompte · Voorgerechten · 15-20 min · Niet-vegetarisch

Ik vind deze toast heerlijk snel een italiaans zomergevoel geven. Zeker met een fris wit wijntje erbij ... Klaar in een handomdraai en alles met ingrediënten binnen handbereik! Als voorgerecht of als hoofdgerecht, hangt van de goesting en de porties af.

Ingrediënten

  • enkele sneden bruin brood als basis (ik neem doorgaans 2 halve sneden per persoon)
  • 1 potje artisjokken op (kruiden)olie van SACLA, bvb te koop bij Delhaize
  • enkel sneetjes italiaanse ham
  • 1 tot 2 bollen mozzarella
  • teentje knoflook
  • provençaalse kruiden
  • olijfolie & balsamico azijn

Toestellen:

  •  toaster (geeft je heel handig in 1 minuut een stevige toast als basis)
  • oven

Bereidingswijze

Ik schrijf dit even uitgebreid uit, maar na 10 minuten zit de voorbereiding er op! Terwijl de oven voorverwarmt (200°) beginnen we met de basis, namelijk het toasten van het bruine brood. Dit geeft meer 'beet' dan wit brood. Toast het niet te bruin, we willen geen droge korst. Leg de warme toasts hierna best op een rooster om ze verder te gaan beleggen. Op een bord (of op de overplaat) gaat de onderkant al snel zweten van de warmte. Van nu af kan je gaan improviseren. Hier wordt een gepeld lookteentje (naar smaak) even over de toasts gewreven wat de aroma's direct vrijmaakt. Hierop komen de andere zaken. De mozarella die je in stukken kapot hebt gescheurd, repen italiaanse ham en de artisjok (in kleinere delen). Leg dit niet op mekaar maar wat door elkaar, zo kan alles straks in de oven een kleurtje krijgen en wordt het geheel niet te nat (ook beginnen met alle brood met verse tomaat te beleggen maakt bvb. je toast kapot...). De belegde toasts gaan op een met aluminium bedekt ovenrooster. Naar believen wat (gedroogde of verse) provencaalse kruiden over strooien, wat olijfolie en besprenkelen met een ietsje goede balsamico azijn. Even de oven in en nog geen 10 minuten later komt een heerlijk geurende Toast Mazo op je bord. Even wat verse basilicum erover en niet vergeten .. op tijd nippen aan je wijntje! p.s. Een handige zuiderse kruidenmolen uit de supermarkt is die met italiaanse kruiden waarin ook wat piment en zeezout zit verwerkt. dat ka eventueel als ervanger van je provencaalse kruiden dienen, maar er zit wel zout in natuurlijk. Ook lekker op een kalfslapje met pasta.

Deel dit recept: Tags: Voorgerechten

Reacties

om van te smullen !!!