Tagliatelle al tartufo (tagliatelle met truffel)

Ronny Henri · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · 15-20 min · Vegetarisch

Volgens de Romeinse schrijver Plutarchus ontstond de truffel door de inslag van de bliksem op de vochtige aardbodem, en zelfs in de middeleeuwen beschouwde men de truffel als het werk van de duivel! Pas door de koks van Lodewijk XIV werd de truffel weer in ere hersteld en sindsdien is deze, nog steeds mysterieuze paddestoel niet meer weg te denken uit de klassieke en moderne keuken.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 400 gr tagliatelle
  • 150 gr zwarte truffels
  • 100 gr Parmezaan
  • 15 ml witte porto
  • 15 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 15 ml (opgeklopte) room
  • zout en peper

Bereidingswijze

Begin eerst met het reinigen van de truffels. Maak de truffels zuiver met behulp van een hard borsteltje. Was de truffels en schaaf ze flinterdun met een mango of rasp en plaats ze op huishoudpapier. Verhit de olijfolie in een braadpan op zacht vuur en zweet er de fijngehakte knoflookteenjes enkele minuten aan totdat ze glazig worden, maar niet verkleurd zijn. Voeg de tagliatelle die u in zoutwater al dente gekookt heb, toe en laat de pasta enkele minuten opwarmen op middelhoog hoog vuur en voeg er dan de opgeklopte room toe. Laat nog 2 minutendoorverwarmen en verdeel de pasta over 4 borden. Bestrooi de tagliatelle met de fijngeschaafde truffels. Roer de pasta om en dien direct op.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken

Reacties

Kan iemand mij het adres bezorgen van Mercuri Tartufi
Alvast bedankt en vriendelijke groeten

150 g truffels voor 4 personen lijkt me wat veel (en duur met een kost prijs rond de 150 Euro). Met wat minder zal het ook gaan als het om over de pasta te raspen is. Wel heerlijk !!

wij hebben truffel gekocht in Morella- maar deze is zeer zacht en kan niet geraspt worden - wie kan mij meer vertellen over deze - in Spanje- zeer gekende soort ...

Sorry, dat is dus echt een vergissing. Het moet 50 gr zijn en geen 150 gr. Natuurlijk staat iedereen het vrij om zoveel of zo weinig truffel te gebbruiken. :)

Waar kan je best die zwarte truffels kopen? Lijkt me niet gemakkelijk te vinden

Wat gebeurt er met de 100gr parmesan????Wanneer wordt die toegevoegd?Staat bij de ingredienten maar niet bij de bereiding.Wordt die dan afzonderlijk opgediend???

mmmmmh lekker

@Ilse: Een potje truffel van de albert heijn is nu echt zonde van je geld. Deze kleine truffels liggen in ammoia en hebben al hun smaak en geur reeds verloren. Alleen voor de versiering/decoratie is dit te gebruiken maar absoluut niet als smaakmaker in we

Ik heb net een potje zomertruffels bij de albert heijn gekocht! Zo moeilijk te krijgen is het dus niet!

Ze hebben (soms) verse truffels bij Maturin, IJzerenleen 18, Mechelen

Bij Mercuri Tartufi, in Belgie hebben ze verse truffels en truffelproducten.
Ze worden door dit bedrijf 2 maal in de week ingevoerd naar belgie.
Dit zijn de beste truffels in de benelux, hun site is pas over +- 2 maanden actief. Ik heb hun verse truffels geproefd en was zeer tevreden, de prijs was ook goed, 100gr. voor 30 €.

20gr lijkt mij voldoende voor 4 personen. Het gaat om pure truffel, niet een of andere creme!

In een potje met vocht??? dat zijn geen verse truffels, hier kan je niets mee doen !

Klinkt heerlijk, maar in de ingrediëntenlijst staan parmezaanse kaas en witte porto genoemd. Ik vind ze beide niet terug in het recept. Wanneer en hoe worden deze toegevoegd?