Pasta met broccoli

Rudy Welvaert · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Orecchiette komt oorspronkelijk uit Puglia (hiel van de Italiaanse laars) en de vorm doet denken aan een klein oortje (in het Italiaans is een oor ""orecchio""). In de streek van Taranto wordt deze pasta ook chiancarelle genoemd, wat zoveel wil zeggen als grillige steen. Een orecchietta is ongeveer anderhalve centimeter in diameter, het is net een klein wit koepeltje waarvan het binnenste dunner is dan de rand en met een ruw oppervlak.

Ingrediënten

300g orecchiette 1 mooie broccoli 2 sl olijf olie 1 tl fijngehakte gedroogde rode pepertjes of gekneusde zwarte peper 1 tl venkelzaadjes 1 gezouten ansjovis op olie 1 ongepeld en gekneusd knoflookteentje zeezout water vers geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Snijd de roosjes los van de broccoli, spoel ze grondig en zet opzij. Spoel de stam van de broccoli, pel ze en snijd overlangs doormidden en dan in schijfjes. Zet een ruime kookpot met water op hoog vuur en plaats er een deksel op totdat het water kookt. Verhit ondertussen de olijfolie in een sauteerpan en voeg de ansjovis eraan toe. Kneus de ansjovis in de pan met een houten lepel en roer tot ze nagenoeg is gesmolten. Voeg er vervolgens de rode pepertjes of de zwarte peper, de knoflook en de schijfjes broccolistam, enkele gehalveerder broccoliroosjes en de venkelzaadjes eraan toe. Roer even om, Lepel er wat kookwater bij. Laat alles op een heel laag vuur verder sudderen. Plaats een deksel op de pan. Als het water in de kookpot begin te koken, voeg er zeezout aan toe. Als al het zout opgelost is, voeg er de orecchiette aan toe en laat “al dente” – beetgaar – koken. Raadpleeg de verpakking van de orecchiette voor de kooktijd. Voeg twee minuutjes voor het einde van de kooktijd van de pasta, de broccoliroosjes erbij. Controleer nog even of er nog genoeg vocht in de sauteerpan is en lepel er eventeel nog wat kookvocht bij. Giet de pasta met de broccoliroosjes samen af, laat even uitdruipen en voeg alles toe aan de sauteerpan. Roer alles goed om. Verdeel over de pastaborden en bestrooi met de Parmiggiano. Serveer met een tamelijk krachtige rode wijn en verse ciabatta.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken