Kip met boschampignons en rijst ('lekker', zei mijn vrouw)

Willy Delcart · Hoofdgerechten · > 60 min · Niet-vegetarisch

De beschreven werkwijze vraagt 3 pannen: 1 steelpan met deksel (of nog beter, een cocotte) 1 sauspan 1 brede bakpan zonder antikleeflaag In de steelpan of de cocotte kan de saus ook bereid worden, haal er dan wel de gare kip vooraf uit.

Ingredi├źnten

Dit recept is goed voor 2 personen

2 kippenbouten en 2 kippenvleugels
250 g bruine boschampignons (kweek)
1 sjalot, een geutje room, een takje verse tijm, hoeveboter, bakolie
125 ml kippenfond (van een bokaaltje Lacroix of ander huismerk), 75 ml water,
zwarte peper van de molen, zout, bruine sausdikker, 1/2 mok rijst en 1 mok water

Bereidingswijze

1. Bestrooi de kippenbouten en -vleugels met zout en zwarte peper. Braad ze aan in een lage steelpan met een beetje (neutrale) bakolie. Reken 6 minuten voor beide zijden. Laat het baksel niet zwart branden. Regel dus het vuur van hoger naar lager voor een mooie cuisson.

2. Reinig de champignons en snijd ze in vier stukken. Bak ze kort om en om in een grote hete pan met olie en boter. Bestrooi met wat zou en peper. Giet ze in een sauspan en zet ze opzij. Blus de bakpan met een weinig water, maak eventuele aanbaksels los en giet dit bij de champignons.

3. Bevochtig de gebakken kip met de kippenfond en wat water. Plaats het deksel op de steelpan en laat verder sudderen. Dit vraagt tijd, het vlees van de kip moet supergaar zijn en bijna van het been vallen. De gaartijd is dus afhankelijk van de soort kip. Controleer af en toe. Te veel garen is zelfs iets beter dan te weinig. Overgiet de kip regelmatig met de fond.

4. Snijd de sjalot in fijne blokjes, laat ze zachtjes stoven in een weinig olie. Als de sjalotjes glazig zijn, voeg er dan de halve mok rijst bij. Roer even om en om. Giet er een volle mok koud water bij en voeg wat zout toe. Plaats onder deksel en laat zachtjes gedurende minimum 15 minuten koken. Mocht de rijst niet gaar zijn (afhankelijk van de soort) voeg dan een beetje water toe en laat koken tot deze gaar is. Zet de pan van het vuur weg en hou ze warm onder deksel.

5. Maak tenslotte de saus in de sauspan. Giet de kippenjus bij de champignons. Verwarm de sauspan. Proef even op de hoeveelheid peper en zout. Niet te hevig kruiden. Kruiden kunnen er altijd bij maar nooit af. Voeg een geutje room toe en laat wat opkoken. Proef nogmaals. Een heel klein koffielepelte cognac mag er zeker bij voor de liefhebbers. Bind de saus verder met bruine sausdikker tot de gewenste consistentie.

6. Serveer en eet een lekker maaltje.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten