gevulde witte kool in tomatensaus

Fanny · Hoofdgerechten · > 60 min · Niet-vegetarisch

Mijn grootmoeder maakte dit gerecht regelmatig klaar als ze bij ons op bezoek kwam. Ze bracht daarvoor haar eigen baby blauwe kookpot mee. Het recept gaf ze door aan haar Mexicaanse schoondochter (mijn moeder) die het gerecht tot in de puntjes beheerst, en in de herfst en winter wordt nog steeds de blauwe kookpot van mijn grootmoeder bovengehaald om de witte gevulde kool klaar te maken. Mijn grootmoeder kreeg het recept in de jaren '30 van een Griekse/waalse/kroatische vriendin Het is sinds jaren een klassieker in onze familie en de keren dat ik het klaar maakte voor vrienden lieten ze het zich wel gevallen.

Ingrediënten

1 witte kool

600 gr gehakt (ik gebruik 250 gr kalfsgehakt en 350 gr gemengd kalf en varkensgehakt)

8 tot 10 reepjes gerookt spek

250 gr ongekookte rijst (mijn grootmoeder gebruikte altijd de rijst van uncle ben maar ik gebruik een gewone lange korel rijst soms zelf volkoren rijst)

2 blikjes gepelde tomaten

70 gr tomatenpuree

500 ml water (bij benadering, de kool moet onderstaan)

kruidenbuiltje: 2 laurierblaadjes/enkele takjes tijm

1 teentje knoflook

2 knorretjes

1 theelepel suiker

zout en witte peper

Bereidingswijze

De harde onderkant van de kool afsnijden en een beetje uithollen. Plaats een grote pot met water met een snuif zout op het vuur. De kool in zijn geheel 40 tot 50 min laten koken (afhankelijk van de grote van de kool).

Het is de bedoeling dat de bladeren van de kool soepel en makkelijk te verwijderen zijn zonder dat ze teveel scheuren.

Terwijl de kool kookt, meng je het gehakt samen met de ongekookte rijst. Kruiden met witte peper en heel klein beetje zout.

Het water van de kool afgieten, de kool spoelen met koud water om makkelijk de bladeren te verwijderen.

Bedek de bodem van je pot met de repen spek, hou drietal reepjes over om de bovenste laag te bedekken.

Verwijder de bladeren van de kool, ze moeten soepel en groot genoeg zijn om er mooie pakketjes van te kunnen maken.

Vul een koolblad met het gehaktmengsel, ongeveer een grote soeplepel, de hoeveelheid hangt af van de grote van je koolblad. Vouw alles mooi dicht zodat het gehaktmengsel volledig omhuld is in de witte kool.

Met 600 gram gehaktmengsel vul je tussen de 10 tot 12 koolbladeren. Schik de gevulde koolbladeren in de met spek bedekte bodem en bedek de bovenkant met het resterend spek.

Voeg de 2 blikken gepelde tomaten, de tomatenpuree en het water toe todat de kool goed onderstaat. Twee knorretjes toevoegen. Flinke draai van de pepermolen (witte peper past hier goed bij) en een snuifje zout.

Gedurende 50 min met deksel op de pot laten sudderen op een laag vuur daarna proef je de saus om indien nodig bij te kruiden (te zuur, beetje suiker toevoegen).

Nog eens 40 min laten verder sudderen. Vuur afzetten en het gerecht laten rusten.

Het smaakt nog beter de volgende dag !

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

Dit is ook een pools gerecht en wordt eenvoudiger gemaakt.
Kool eerst een beetje uithollen, dan met de onderkant naar onder in kokend water leggen, (zoveel mogelijk ondergedompeld) enkele minuten laten koken. de kool omdraaien en bovenaan insnijden. je kan dan de bladeren stuk per stuk afpellen. ze zijn mals en breken niet. Nadien de nerf gelijk afsnijden met het blad. de rijst 8 à10 min. koken en mengen met het rauwe gehakt.(1kg gehakt, 500 gr rijst) ev. nog op smaak brengen met gebakken ajuin, kerrie, peper. Je kan dan heel gemakkelijk ballen maken en deze inpakken in de koolbladen. Maak er een pakje van zoals je boterhammen inpakt.
Zelf kook ik deze ondedompeld in water met enkele lepels balsamicoazijn, een beetje zout en 2 vleesblokjes en dit ongeveer 20 à 30 minuten. wel zachtjes laten koken of iets zwaars boven op de pakjes zetten zodat ze goed stevig blijven liggen.
Alles uithalen en hetgeen je gaat opeten nog even bakken in licht gebruinde bakboter (fama,solo....)
Tomatensaus maken naar wens met spek of papika.
Zeer lekker.indien je het een paar keer gemaakt is het snel klaar, je kan het op voorhand klaar maken en de dag nadien opwarmen door lichjes te bakken, en aan tafel kan ieder naar behoeven saus bijscheppen.

met couscous kan het perfect, maar niet met die je gewoonlijk in de supermarkt vindt. dat is voorgestoomde, Marokkaanse. in de Wereldwinkel hebben ze Palestijnse, Black Maftoul, en die moet je koken zoals rijst (alleen wat minder lang)

In Egypte mengt men door het gehakt/rijst mengsel royaal verse, fijngesneden koriander, peterselie en dille.
Geen spek dus :-)

Fanny je zegt dat het gerecht ingevroren kan worden is dit dan als je alles hebt gemaakt en de witte kool in de tomatensaus ligt. En moet je het dan ook zo lang laten koken voor invriezen?

Kan ik de rijst ook vervangen door couscous?

Couscous wordt gaar door te stomen, de structuur is ook veel te fijn om te mengen met het gehakt, je kan eventueel de rijst weglaten en de couscous als bijgerecht serveren.

Ik vries het in als het bijna gaar is en laat het ontdooien en daarna op een zacht vuurtje gedurende 30 min verder garen.

Klinkt heerlijk. Ik vind spek alleen echt oneetbaar. Kan ik de spek weglaten of vervangen?

Doordat het gerecht langdurig moet pruttelen is het spek volledig weggesmolten, helaas is het een belangrijke smaakmaker in het gerecht maar je kan het weglaten maar dan wel extra kruiden.

mmm, maar mischien kan je het spek vervangen door rode paprika, half doorgesneden en laten meepruttelen zodat ze al hun smaak afgeven

lijkt mij een erg lekker gerecht, maar ik ben wel alleen, en dan is een hele kool wel veel. mischien invriezen. als je nog meer lekkere , en ook graag gemakkelijke gevulde koolrecepten weet, dan lees ik dat graag. mag ook met vis zijn want ook dat vind ik lekker, lekker, lekker! elz.

het gerecht kan perfect worden ingevroren, persoonlijk vind ik dat vis zich niet zo goed leent tot dit gerecht.

Dit is inderdaad een Kroatisch gerecht, daar bekend als Sarma.

Je zou het een Kroatische ""hutsepot"" kunnen noemen ---
Ik heb wél moeite gehad om het gehakt in de koolbladeren te wikkelen - die scheurden telkens : de buitenste waren té zacht en de volgende reeds té hard.
wél lekker hoor en bedankt !

Zal dit een proberen maar zal de bladeren afzonderlijk koken inplaats van de hele kool ineens.
Maar zou bij god niet weten wat knorretjes zijn?

een knorretje is een bouillonblokje

Het is inderdaad een kunst om de bladeren niet teveel te scheuren maar meestal is het blad groot genoeg om het gehakt te omhulsen.

dus je hoeft niet eerst het gehakt en de rijst te koken/bakken?
die kan je zo in de witte kool doen?

neen rijst en gehakt in witte kool laten garen, werkt een beetje als een stoompakketje

In plaats van de kool in een pot te koken, heb ik de kool in zijn geheel 12 min in de microgolfoven gelegd. Gaat perfect!

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te gaan.