Gefrituurd ijs

JT · Nagerechten en gebak · > 60 min · Vegetarisch

Twee weken geleden was ik op een party bij vrienden in Den Haag. Eén van de genogdigden was Pierre Windt, de hilarische kale Nederlandse TV kok die de vreemdste gerechten en combinaties uit zijn koksmuts kan toveren. De man is een geboren genieter en staat bovendien maar wat graag in de kijker. Hij maakte voor ons een geweldig dessert klaar . Gefrituurd ijs. Dit had ik nog nooit gezien laat staan geproefd. Uiteraard heb ik stiekum over zijn schouder meegekeken. Ik vergelijk de man een beetje met illusionist , werkelijk vingervlug ! Zo goed en zo kwaad mogelijk heb ik het thuis proberen na te bootsen en na tientallen verwoede pogingen, veel geduld, derdegraads brandwondjes en een smerige keuken, is het me toch gelukt . Niet helemaal zoals hij het deed maar ...YEEH applaus for me. 't Is wel bewerkelijk dus neem er ruim de tijd voor. Mochten er mensen zijn die dit recept kunnen verbeteren dan hoor ik het graag.

Ingrediënten

Per persoon:
50 gram roomijs (ik vond banaan wel erg geslaagd)
1 losgeklopt eiwit
Een mengsel van
1/3 deel paneermeel,
1/3 deel macademianotenkruim
en 1/3 deel geraspte cocos
(in een diep bord of bakje)
Vetvrij papier
(Oh en amandelkruim is niet aan te raden want dat verbrand meteen en wordt erg bitter)

Bereidingswijze

Dit recept moet je echt een dag van te voren maken zodat je de ballen alleen nog maar hoeft te frituren .

Maak met behulp van een ijsknijper een mooie bol ijs. De bol door een bakje bloem rollen, dan direct door een bakje met eiwit heen halen zorg ervoor dat het eiwit goed helemaal rondom zit dan door het bakje paneermengsel heen halen ook weer mooi helemaal bedekken

Let wel dit moet vrij snel gaan want ijs smelt (DUH!!). Tip: gebruik plastic handschoentjes.

De bol(len) op een schaal bedekt met vetvrij papier leggen, weer direct minimaal een uur invriezen zodat de bal goed bevroren is. Dan de bal weer door het eiwit heen halen en dan weer direct door het paneermengsel. Vervolgens minmaal 4 uur invriezen!!!

Dan is de de ijsbal klaar om te frituren op 180 º C. Niet langer dan een halve minuut! Zodra de buitenkant goudbruin kleurt, dan de bal op een plateautje leggen bedekt met keukenpapier.

Op een mooi bord serveren, bestrooid met poedersuiker en eventueel garneren met wat rode vruchtjes (besjes of framboosjes) en een blaadje munt.

Let op dat de ijsbal niet gaat spetteren (aauw). Gebeurt dit wel, dan direct eruit halen, (dubbel auw) want dan is de bal er net iets te lang in geweest. Meestal kun je die nog wel redden.

Een lust voor het oog en de smaakpapillen. Het vergt wat oefening en geduld, maar wat een fantastisch gerecht (en dubbel zo lekker nadat je er zoveel tijd hebt ingestoken).

Deel dit recept: Tags: Nagerechten en gebak

Reacties

Ik heb het zelf al gegeten en dat was super maar nog niet zelf bereid.Ik ben benieuwd, alles ligt in de vriezer en morgen hopelijk een warm/fris begin van het nieuwe jaar.

ik heb dit recept gegeten in turkije en dat was harstikke lekker !!!!:) alleen toen ik juo recept proefde was ik egt weg vies dat het was ik zou hewt niet aanraden dit recept .

Dit is iets wat zelfs televisiekok Piet al heeft gedemonstreerd...
kijk maar op http://www.vtm.be/sospiet/index_programma_sos_piet_recept73.htm
het laatste recepte van de drie

het is gewoon een prachtig gerecht. Maar denken dat je beter kunt koken dan Piet komt idd wel een beetje arrogant over. Zeker wanneer je weet dat hij vroeger een restaurant had in Wortegem met 1 michelinster.

Hihi inderdaad
Leuk , wel iets anders recept en zo te zien ook iets minder bewerkelijk

het volgende zal misschien wel arrogant klinken maar ik schat mezelf qua koken toch iets hoger in dan Piet. En zeker als het aankomt in omgang met mensen.
Hij nog niet zo onbeschoft als Gordon Ramsey maar veel scheelt het niet .
(Arrogantie schijnt trouwens wel een trekje te zijn van goede koks .......LOL)

TJa,
Het is en blijft natuurlijk een ""flamboyante"" westvlaming :-) (met alle respect voor de westvlamingen uiteraard). Ik heb al een aantal dingen van hem geprobeerd, en telkens met goed resultaat. Het is een goede vakman, en is perfect om als basis te gebruiken.

Qua taal en spelling is er nog werk aan de winkel.
Probeer je stappen duidelijk van elkaar te onderscheiden door gebruik te maken van geordende- of ongeordende opsomming.
Afkortingen en roepwoorden zoals AUW, LOL, YEH zijn totaal ongepast en brengen geen meerwaarde aan het recept.
Wel een goed recept mocht je het zelf samengesteld hebben.
Groeten
Thibo