Briam in de slow cooker

Willy Delcart · Bijgerechten · > 60 min · Vegetarisch

Ik kocht onlangs een slow cooker. Een geweldig 'gewichtig' apparaat en niet duur. Slow cooking bestaat al jaren! Mijn grootmoeder liet de pot de hele dag lang pruttelen op de buiskachel. Datzelfde kan je sinds de centrale verwarming niet meer doen. Het alternatief is dus een slow cooker of 'pruttelpot'. Voor mij een ontdekking. Het probleem zijn de recepten. De meeste vind je wel via internet, maar ze zijn vooral van Amerikaanse origine. En brrrrrrr, Amerikanen blijven vasthouden aan glasconserven en blik, zelfs voor champignons en sausen. Dus probeer ik wat aan 'trendy' fusion te doen (Grieks, Mediterraan en Vlaams). Misschien maakt dit recept hier wat Nederlands-Vlaamse collega's wakker die ook een pruttelpot in huis hebben. Tot hiertoe zijn er 2 van mijn vier probeersels in de pot geslaagd. Dit is er een van. De groenten kunnen naar eigen believen gekozen worden. Tomaten, sperziebonen, aubergine... Hoe dan ook, de smaak in een pruttelpot is fantastisch!

Ingrediënten

een slow cooker (de mijne is 6,5 liter, maar kleiner kan ook)
een mandoline
een ovenschotel (optioneel)

1 rode paprika
3 aardappelen
2 tenen knoflook
3 uien
3 wortelen
1 courgette
3 EL olie, 1/2 kop water
1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel oregano, zout en peper
eieren (optioneel)

Bereidingswijze

1. Snijd de aardappelen, de courgette en de wortelen in fijne schijfjes. Gebruik daarvoor best een ‘mandoline’, maar let op je vingers!
(Een goede techniek die ik met schade ondervond is: absoluut niet drukken op de groenten. Licht schaven dus, en het laatste stuk met de beveiliger snijden.)
2. Maak de paprika schoon en snijd deze in repen. Pel de uien en snijd ze in halve fijne ringen. Snipper de look.
3. Bedek de bodem van de slowcooker met wat olie. Leg eerst al de aardappelschijven op de bodem. Kruid ze met peper en zout. Leg dan een laag mix (paprika, ui, knoflook, wortels en courgette). Kruid met wat peper, zout, een snuifje kerriepoeder en een snuifje oregano.
4. Leg de tweede laag groenten en kruid bij. Overgiet met de halve kop water en wat extra olie.
5. Zet de slowcooker op ‘high’ gedurende 2 uur. Kook nogmaals 2 uur op ‘low’.
6. Serveer met een stukje vlees, vis of met eieren (zie hieronder).
7. Met eieren: giet de groenten in een ovenschaal, druk er met een lepel enkele putten in en breek in elk putje een volledig ei. Plaats in een warme oven (± 220°C) tot het eiwit gaar is.

Deel dit recept: Tags: Bijgerechten

Reacties

beste heb eens een vraagje
heb vandaag voor de eerste keer vlees in de slowcoker klaargemaakt,varkensgebraad, 8uur en die was veel te droog ,was dat te lang?en de tomatensaus had van boven een hard kantje.
groetjes sonja