Vegetarisch vliegtuig

Vegetarisch vliegtuig

Carlo · 22/01/05 · Gezien of gehoord

Het was de hemel op aarde toen we in 2004 een jaar op reis waren en we gemiddeld 1 keer per maand het vliegtuig namen. Aah! Vliegtuig-eten! Om een of andere reden ben ik er door gefascineerd en kijk ik naar niets liever uit. Aperitiefje vooraf, wijntje kiezen en dan de potjes open doen!

Mijn vriendin heeft tegen dan meestal al haar plateau met een wansmakelijke grimas van zich weggeduwd, maar ik zelf kan er niet genoeg van krijgen.

Nu, er is een ding dat je niet moet doen met vliegtuig-eten: het vergelijken met eten in een restaurant op aarde. Vliegtuig-eten heeft een speciale status, en soms denk ik dat het zelfs helemaal niets te maken heeft met de kwaliteit van het eten, maar met de inventiviteit van wat je in zo een klein bakje krijgt, met de service (plastic of echt bestek), de kleine extra's (een praline, pepermuntjes voor na de maaltijd, een tandenstokertje waar ook een klein stukje flossdraad aan vasthangt).

Af en toe maken zelfs die de maaltijd nog altijd wansmakelijk, maar dat is me slechts zelden overkomen. Ik bewaar heel goede herinneringen aan de kip bij KLM (vlucht Sanaa - Amsterdam), de konijn met pruimen bij Air France (Parijs - Bangkok), de curry van Biman Airlines (Brussel - Dhaka), de snacks van British Airways (Los Angeles - Londen).

Maar vraag nooit een ontbijt op vluchten met China Airlines (wat je krijgt is een vieze drets porridge). Sla je voorraad eten in als je met Copa Airlines vliegt (want je krijgt enkel chips).

Het gerucht is mij wel eens ter ore gekomen dat, als je je maaltijdkeuze vooraf doorgeeft (vb. vegetarisch, kosher..), je meestal bijzonder goed bediend worden. Vooral wat vegetarisch eten betreft, willen sommige vliegtuigmaatschappijen hun beste beentje voorzetten (alles is goed om meer klanten op hun vluchten te hebben). In dat geval vond ik een website waar vegetariërs en veganisten hun meningen uitwisselen: http://www.purifymind.com/WorldGuideVege.htm.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het vegetarisch ontbijt bij United Airlines: 'cranberry and nut filled tortillas, a vegetarian sausage pattie, and a pear and peach compote, Kashi (a hot grain cereal), nuts and raisins, scalloped potatoes, and a vegetarian raisin muffin, a raisin and nut filled tortilla, or a potato and scallion filled tortilla with a southwestern sauce, brown rice, and peanuts.'

Voor de kapitaalkrachtigen: ook het aanbod op cruiseschepen wordt onder de loep genomen.

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

Mijn bijdrage:
- Het eten op United Airlines in Economy is verschrikkelijk, no matter what.
- Ter info: eten wordt bijgezout + champagne gesuikerd omdat je in de lucht minder smaakcapaciteiten hebt
- Als de piloot via intercom aan een stewardess vraagt "om eens een kop koffie te brengen", dan is dat naar het schijnt een gecodeerd bericht om te zeggen dat het vliegtuig gaat neerstorten. Kwestie van de passagiers niet ongerust te maken.

Klopt inderdaad: ik las eens een artikel over de sommelier die de wijnen in first en business class bij British Airways selecteert en hij vertelde dat hij gans andere criteria hanteerde omdat onze smaakpapillen op zo een grote hoogte zich volledig anders gedragen. Uiteindelijk kwam het er op neer dat het geen zin had van goede wijnen te selecteren, omdat men er toch de subtiliteit niet van proefde.