Saint Nectaire

Saint Nectaire

Carlo · 06/09/05 · Geproefd

Omdat ik zulk een goede reacties kreeg op mijn vorige kaastip, volgt er nog eentje. De laatste tijd heb ik trouwens steeds meer goesting in kaas. Het is allemaal begonnen toen ik voor een collega van het werk een eigen gekozen kaasschoteltje samenstelde en we dat samen, met een goeie fles wijn, degusteerden.

"Eigen gekozen" is veelgezegd, want eigenlijk liet ik het werk over aan de onvolprezen kaaswinkel Langhendries (in een hoek van de Beenhouwersstraat in Brussel). Ik ben er al twee keer geweest met de boodschap "laat u volledig gaan, kies een vijftal lekker stukjes kaas uit uw assortiment en hou het schappelijk van prijs" en dat was telkens een zeer aangename verrassing. Een aanrader dus, wat mij betreft (ik zal het exacte adres eens opzoeken, trouwens: passeer bij hen om kaas, ga dan richting Beurs, stop op de hoek bij Nicolas, koop een goede fles wijn bij de arme man die geen woord Nederlands spreekt maar toch zo zijn best doet, ga de krant kopen, drink een koffie bij PP Café, lees de krant en trek dan huiswaarts, tegen dan zullen de mensen in de metro al raar opkijken naar uw zakje welriekende kaas).

Nu, vanavond, stond ik in de kaasafdeling van de supermarkt, op zoek naar het kleinste stukje kaas. Ik had zin in kaas, maar gewoon om te proeven. Dus heb ik alle stukken bekeken, tot ik het kleinste vond. En dat was ene Saint Nectaire. Na wat gegoogle weet ik dat Saint Nectaire een kaas is uit Auvergne. Er bestaat zelfs een hele website over.

Wat ziet het er daar mooi uit in Auvergne. En in het stukje "conseils gastronomiques" staan er zelfs recepten met Saint Nectaire. Recepten zoals " Filet de b?uf en portefeuille de Saint Nectaire, croquette de polente et de Saint Nectaire aux épices" klinken lang niet slecht. Om maar te zeggen: die Saint-Nectaire, daar koop ik volgende keer lang niet het kleinste stukje meer van!

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

Dag Carlo

Ook ik ben een echte kaasliefhebber en kan je tips zeker smaken.

Een andere lekkere kaas is het Keiems Bloempje, een zacht wit schimmelkaasje.
Het lijkt op een Camembert maar is zachter en milder van smaak.

Echt lekker, biologisch EN Belgisch!

Dag Carlo,

Die St Nectaire heb ik als kind leren kennen, op reis met mama en papa op één van die geweldige zomervakanties in La Douce France! Tentje op een camping-à-la-ferme, snuiven van het echte boerenleven en op het einde van de dag reuze genieten van een stukje, toen nog met een heerlijke tas chocomelk. Vandaag verkies ik de combinatie met een rode wijn. Maar telkens er een stukje Saint Nectaire smelt in de mond, komen de herinneringen aan de Auvergne terug boven.
Een andere kaas uit een streek iets lager is de 'Cantal'. Zeker ook een aanrader, al heeft deze een compleet andere textuur dan de SN.
(de kaas ter plekke degusteren geeft natuurlijk ook een extra dimensie aan het gebeuren.

Klaartje

Graag zou ik het recept verkrijgen om een soort van pommes Dauphinois te maken met St Nectaire. Ik heb het daar ter plaatse gegeten en vond het zo lekker dat ik het zelf wil maken.

Hallo Carlo,

ik heb een stukje st.nectaire kaas gekregen van een kennis die onlangs in st.nectaire is geweest. Mijn tante en oom hebben daar een hotel en zij maakte daar de kaas klaar met aardappelen en andere ingredienten (die ik dus niet weet), kun jij mij helpen?