Raar...

Raar...

Carlo · 28/09/08 · Gezien of gehoord

Ik was afgelopen twee dagen in Amsterdam voor een conferentie. Prachtig weer ginds, dus ik besluit om onder de middag snel te profiteren van een terrasje in de zon op het Rembrandt-plein.

Blijkbaar ben ik niet de enige, want het terras waar ik zit loopt al snel vol. Naast mij zit een meisje rustig alleen aan een tafeltje te lezen. Twee tellen later vraagt een koppel of ze mee mogen aanschuiven aan haar tafeltje. Geen probleem voor haar - maar het koppeltje begint wel aan een luidruchtig gesprek. Terwijl ik even omkijk zie ik het meisje bedenkelijk haar boek dichtdoen.
Ik draai me weer om en plots vraagt nu ook een man of hij mag aanschuiven aan mijn tafeltje! Bon, ik zal maar niet de stugge Belg uithangen denk ik, dus ik knik van ja. Ik zit er wat onwennig bij, zo die eerste minuten met een wildvreemde zij aan zij aan een tafeltje... ieder zijn eigen ding doende weliswaar, maar ik vind het raar. Bon, ik sluit mijn ogen en probeer te genieten van de zon - tot ik plots de rookwalm van een vers opgestoken sigaret ruik. Getver. Ik doe mijn ogen weer open, geïrriteerd, maar nog voor ik iets kan zeggen komt nu een oud vrouwtje ook vragen of ze mee mag aanschuiven. Waarop de man ja knikt!

Nederlanders die meelezen: is dit de gewoonte bij jullie?

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

dag carlo,

niet alleen in nederland is dit een gewoonte hoor! als je naar de mokkabon ( fantastische koffiebar waar de laatste 20 jaar ver niets veranderd is) gaat in Gent schuift iedereen ook gezellig bij iedereen aan. Het heeft al hele leuke gesprekken opgeleverd!

grtjes
els

Ik ben zo'n Nederlandse die af en toe op een terrasje zit. En dit is geenszins een 'gewoonte' hier. Maar in een wereld waarin tolerantie en verdraagzaamheid meer en meer aan waarde inboeten vind ik het een positieve ontwikkeling als mensen elkaar een plekje in de zon gunnen.
Draai het eens om; een prachtige dag in een drukbevolkte stad en jij wilt graag op een terras van de schaarse zon genieten. Maar alle tafeltjes zijn bezet, elk bedoeld voor gezelschappen van 4 mensen, maar aan veel tafeltjes zitten slechts 1 of 2 mensen. Vind je het dan ook niet prettig als je toch de vriendelijke uitnodiging krijgt om plaats te nemen? Het was inderdaad sneu voor het boeklezende meisje, maar rustig een boek lezen op een overvol terras is sowiezo een lastig iets in het openbaar. De rokende meneer had wellicht inderdaad even om toestemming kunnen vragen, maar vele rokers in Nederland hebben het lastig sinds deze zomer het roken binnen in een café of restaurant verboden is.
Voor wat betreft jouw opmerking over 'stugge Belg'...alle Belgen die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen waren zonder uitzondering zeer aangenaam in de omgang. En ook in de Belgische horeca ben ik het al tegengekomen dat mensen ons spontaan aan hun tafeltje uitnodigden als er geen plek meer was. Onder anderen in Gent, door een stel Ieren nog wel...

Kortom; wellicht zou dit een 'gewoonte' moeten worden, overal ter wereld...

Hartelijke groet,

Ria

Wij hebben dat hier in Gent, als Belg, al heel veel meegemaakt. Soms heb je daar inderdaad eens geen zin, maar meestal verloopt zo'n "bijzit" rustig en goed. Af en toe geraak je zelfs aan de babbel met -boeiende- mensen op die manier.