Goedkoop

Goedkoop

Carlo · 28/12/05 · Gezien of gehoord

Laatst kreeg ik www.goedkooplekker.nl als linktip in mijn mailbox. Het uitgangspunt van de website is: recepten voor vier personen die ca. 1 euro per persoon kosten. In totaal een budget dus van 4 euro. Vooraleer mijn voor het merendeel uit Nederland afkomstige bezoekers gaat denken dat ik een boompje ga opzetten waarin de woorden "Nederland" en "gierig" in voorkomen: jullie hebben het mis! Want ik vind dit een heel leuk initiatief. Lekker koken hoeft helemaal niet duur te zijn!

Mijn studententijd was op het vlak van goedkoop koken zeker een goede leerschool. Ik herinner mij vooral massa's pasta! Als de beurs nog goed gevuld was kon er een glaasje rode wijn bij, en in de saus spek, gehakt of vongole.. Maar naar het eind van de maand was het vooral spaghetti all' aglio, olio e peperoncino, ongetwijfeld één van de goedkoopste, gemakkelijkste en lekkerste gerechten, en bovendien nog bijzonder snel klaar. Ook bijzonder goedkoop en lekker: een Spaanse tortilla.

Maar wat als je dagelijks moet koken met een budget van 1 à 2 euro per gerecht? En vooral: wat doe je als je wat gezond en evenwichtig wil eten? Tip 1: zoek soortgenoten en kook samen. Samen heb je een groter budget en kun je zware kosten delen. Tip 2: zoek de goedkoopste winkels uit. Doe zoveel mogelijk boodschappen op de markt (in Brussel verkopen de handelaars op de Zuidmarkt en de markt in Anderlecht tegen het sluitingsuur hun waren aan spotgoedkope prijzen). Soms vind je in supermarkten ook zwaar afgeprijsde voedingswaren terug omdat ze bijna hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden. Tip 3: investeer in lekkere verse kruiden. Kweek ze zelf in een bakje op je balkon. Verse kruiden maken gelijkwelk banaal gerecht speciaal. Tip 4: soep. Gezond, lekker, veel vitaminen. Je kan van quasi alles soep maken.

En voor de rest: aan jullie! Wat is jullie goedkoopste lievelingsgerecht?

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

Oeh, hierover kan ik meespreken!
Ik zit momenteel zelf voor het tweede jaar op kot en heb dus al wat ervaring.

Soep! Al maak ik die alleen veel tijdens de koude winter.

Pasta! Met een lekker gekruide tomatensaus of kaassaus.

Puree! Nicola aardappeltjes geplet met een fijngesneden lenteuitje + lapje serrano + boter of met wat spinazie en room of met zwarte olijven en veel olijfolie.

Thai: aardappel + wortel + selder in stukken afgekookte in net de juiste hoeveelheden kokosroom + citroengras + gember + limoensap. (doet me eraan denken dat ik dit recept nog op de site moet zetten :) )

Bonen: kikkererwten tot falafels maken en frituren met een fris slaatje, of chili con carne (al vind ik die chili niet goedkoop :s )

Zoals je merkt is het dus vooral vegetarisch. Een stukje vlees kost veel en ik koop dat dus zelden, al ga ik soms op die promoties van de carrefour af, waarbij je dan 2kg varkensvlees voor 6€ kan kopen. Dat snij ik dan in stukjes en verkoop ik verder aan mijn kotgenoten :o) .
Verder koop ik mijn kruiden in het groot bij de chinese supermarkten en heb ik na lang zoeken voor zowat elk product wel een goedkope winkel gevonden.

Inmiddels ben ik alweer zes jaar student in het mooie Hollandse Leiden, en ook hier is de magere beurs een terugkerend maandelijks euvel. Inmiddels heb ik geleerd om mijn boodschappen zoveel mogelijk bij Aldi, Lidl, op de markt en bij de toko (is dat hetzelfde als een Chinese super?) te doen, en het gebruik van vlees te beperken tot een minimum. Vlees is ontzettend duur. Vis koop ik altijd op de markt, tegen de tijd dat de dag is afgelopen. Verder maak ik alles zelf, het enige wat ik kant-en-klaar koop zijn bouillonblokjes, voor de rest put ik uit mijn kruiden- en specerijenkabinet. Wat ook nog weleens wil helpen is groente en fruit van het seizoen eten (of uit blik/vriezer, dat kan natuurlijk ook). En dan nu een Hollandse studentenklassieker:

Leidse kots (hè bah, vieze taal!)

- 1 pak (volkoren)pasta (penne doet het goed)
- 2 pakken diepvriesspinazie à la créme
- 1 kuipje kruidenroomkaas (zoals Paturain, maar dan goedkoop)
- 1 ui in stukjes
- 2 grote teentjes geperste (knof)look
- 2 bakjes champignons, gesneden
- 2 bakjes gesneden spekreepjes

Het gaat zo: je bakt eerst de spek in een droge koekenpan uit, voegt dan achtereenvolgens ui, knoflook, champignons, spinazie en roomkaas toe tot je een dikke groene brij krijgt. De pasta kook je volgens het pakje, en voeg je ook toe.

Lekker, voedzaam, zeer goedkoop (het kan al vanaf 1 euro per persoon), en zo calorierijk dat je een week niet hoeft te eten.