Busiate al Tempio

Busiate al Tempio

Carlo · 28/03/11 · Geproefd

Sicilia - La Cucina

Ik denk dat ik een nieuw lievelings-pastagerecht heb ontdekt! Net terug van een weekje dolce far niente aan de kust van Sicilië, waar de keuken bestaat uit heerlijke visgerechten en pasta's met een licht Noord-Afrikaanse toets. Zo vind je bijvoorbeeld in veel gerechten gedroogde rozijnen of pistachenootjes terug en hebben ze er een eigen variant op couscous.

Mocht je ooit in Trapani belanden (en met Ryanair is dat niet zo heel moeilijk), breng dan zeker eens een bezoekje aan de "Cantina Siciliana". Deze trattoria bestaat al sinds 1958 en heeft op de menukaart typische Siciliaanse gerechten als "couscous alla Trapanese" (viscouscous), "Pasta con le sarde" (met sardientjes) of "Caponata" (een heerlijk aubergine-mengsel).

Eén iets kende ik nog niet: "busiate", wat een lokale pastavariant bestaande uit een soort lange, gekrulde macaroni bleek te zijn. Man, man: overheerlijk! Het ziet er niet zo uit op deze gsm-foto bij kaarslicht, maar om een idee te geven:

Busiate a Tempio

Deze "busiate al tiempo" die we hadden gekozen, bleek, zoals zoveel gerechten in de Italiaanse keuken, bedrieglijk simpel klaargemaakt, maar o zo lekker! We konden eerst maar niet thuisbrengen wat er zo lekker was aan de saus, want die leek op het eerste gezicht op een eenvoudige tomatensaus met kerstomaten en grote garnalen. Bij navraag kregen we de keukengeheimen mee: voor de saus worden niet zomaar kerstomaten gebruikt, maar kleine Pachino-tomaten, een beschermde Siciliaanse tomatensoort van topkwaliteit. Maar daarnaast zit nog iets subtiel in de saus dat we totaal niet verwacht hadden: amandelen! Het is een lepel fijngemalen amandelen die de saus zo lekker en diep van smaak maakt. Voor wie het zelf eens wil proberen: het recept vind je hier terug.

Ook andere smakencombinaties hebben ons aangenaam verrast, zoals de overheerlijke bruschette met een tapenade van zwaardvis, venkel en een klein beetje appelsienmarmelade die we proefden in Marsala. Een smaakbom van formaat, zeker in combinatie met een goed glas "superiore vergine" Marsalawijn van Cantine Buffa... Gelukkig kunnen we thuis nog wat nagenieten! :)

Sicilia - La Cucina

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

fijne blog!
altijd welkom op mijn kookblog -workshops enzomeer!
http://kookeetleef.wordpress.com/